Wednesday, July 18, 2012

3 Garis Panduan Jika Bawa Handphone Ke Sekolah

Pelajar dibenarkan bawa handphone ke sekolah tahun depan. 

Pendapat I?.  Ok je... tiada masalah (lagipun anak I dah lama pun bawak hp ke asrama sbb sekolah dia membenarkan... thanks Cikgu kerana memahami masalah kami!! Tapi utk kegunaan masa asrama je la, waktu kelas... totally off).  

Cuma perlu ada garis panduan :-

1).  Handphone tersebut  handphone cikai (RM 100 ke bawah).  Tujuannya?.  Sekolah utk belajar bukan untuk bergaya  ya Yang... kang ramai yg berlumba2 nak beli aksesori handphone sampai nak beli pensil sebatang pun kata takde duit...(cewah!.  tetiba bercakap mengalah guru besar plak aku ni :D).
Nak  lagi murah boleh la guna ni... :D


2).  Handphone tiada paparan (skrin).  Bertujuan untuk mengelakkan mereka dari berMMS, game dan bertenet2 serta bercinta-cintaan.

3).  Perlu ruang kabinet dlm kelas utk penyimpanan handphone (bukan sebab takut hilang tapi untuk mendisiplinkan pelajar supaya guna handphone ketika kecemasan sahaja, tak cemas simpan je kat situ sampai waktu balik).


ENTRY YANG DIREQUEST 
"IBU BAPA MARAH GURU"- 
(harap dia puas ati sbb I dah tuliskan).




Oh ya, dah alang2 cerita pasal dunia persekolahan, nak sampaikan hajat kawan I ni, sorang MEM besar dari Selatan Tanahair... pepagi dia call I mintak I tuliskan entry tentang "Ibu Bapa Marah Guru ". (kes yg dia nampak di sebuah sekolah semalam).


Haisshh... memacam je la..  Mintak2 la I dikuatkan iman..... tak mo la jd "low class" mcm tu ("low class" ni bahasa standard yg org2 tua selalu gunakan utk menunjukkan betapa tak bertamadunnya tindakan org itu.. jgn pikir lain ye).  Buat setakat ni.. kalau anak2 kena marah Cikgu selalunya I cuma ketawakan mereka je..  Melainkan kalau kes pukulan berdarah tu lain la kan...  Setakat kena tegur2 manja mcm tu pun sampai nak buat "serangan balas" pada I dah mcm org sayangkan anak tak bertempat.


Agaknya kalau emak orang tu jadi emak I, dah lama dah warden kat sekolah I tu kena belasah...:D.    Segarang2 arwah ayah I tak pulak la beliau "memalukan" I dgn membuat tindakan melulu mcm tu.  Jgn kau tak tau anak2ku... Mama dulu apa je denda yg tak pernah Mama terima... kena pungut sampah memalam buta keliling hostel, kena rotan... dah jadi makanan harian dah.. Arwah ayah tetap relax je.. cuma yg I dpt tau.. tiap malam beliau bacakan Yassin utk I. Motif?. Supaya anaknya lebih tabah. :D...  Al-Fatihah utk my late dad.  T ___ T.

So, puan2... jgn sampai memalukan anak sendiri... anak2 kita nak sekolah situ dgn lebih lama kan, jgn kerana tindakan kita yg menurut perasaan, anak2 plak yg mendapat malu.

Kan org tua selalu pesan.. "hormatilah kedua ibu bapa dan guru".  Maka hormatilah ketiga mereka, insyaallah kelak senang hidupmu Nak.. Percayalah ckp Mak Mirror ni..

Ok bye..  ada lg org request entry ni.... tunggu esok plak ye..

p/s :  Aiii Mak Datin Y... dah ku susah2 tuliskan entry sampai tak masak2 ni, tak reti2 nak tekan FB like tu?.  Ha gi tekan skrg!!.  





8 comments:

  1. betullah MM, sepatutnya mak bapak jangan cepat melenting kalau cikgu disekolah marahkan anak..mesti ada sebabnya, kecualilah kena belasah teruk lebam berdarah gitu padanlah kena marah cikgu dan siasat..
    dulu linda kalo kena marah dengan cikgu, tak berani balik bagitau mak ayah, sebab memang kompem2 linda yang kena leter lagi teruk kena la cubit kat peha seround dua dengan mak.. lebam tuu...kakakaka.. kompem anak sendiri yang kena, bukan cikgu yang disalahkan... betullah hormati ibu bapa dan guru selamanya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha kan Linda?. Berkat menghormati ibu bapa dan guru serta tabah didenda la akhirnya kini Linda jd wanita yg berjaya. Alhamdulillah.

      Delete
  2. Saya tidak setuju 100%, pelajar membawa handphone dan Ipad ke sekolah. Cukuplah...cukup...sekarang ni pun banyak dah kerja cikgu. Fokus mereka terhadap pelajaran akan semakin rosak, dan beban guru bertambah kerana nak menyiasatkehilangan hanphone, dan menyimpan handphone. Utk kelas tambahan, mungkin boleh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cikgu MS - Kalau bebudak sekolah berasrama penuh mungkin satu keperluan sbb nak beratur pjg kat public phone semata2 nak ckp duit dah abis.. kan dah ambik masa yg lama dan mengganggu plak pelajaran mereka.

      Tp kalau sekolah2 biasa.. ia bukan satu keperluan sgt kot.. cuma kalau tujuannya utk langkah2 keselamatan masih ada cara lain, maybe "satu kelas, satu handphone".. itu pun biar Guru Kelas yg pegang.

      Delete
  3. Ooh My! Anak yang langsung tak bole ditegur ni nak jadi anakku Sazali gamaknya...

    ReplyDelete
  4. paling risau takut gadgets yang mahal mahal tu hilang, pas tu bergaduh, pas tu bermusuh smpai bawak geng dari luar... unless ada cara nk detect barang yg hilang tu if not rs mcm seriau je dgn cdgn ni... tp still blum finalised kan mm?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a... blom finalised rasanya.. masih dlm rangka cadangan.
      Tapi dah ramai yg menjerit suka, tak kurang juga yg melahirkan kegusaran.

      Delete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...