Saturday, July 7, 2012

Anak Anda Dah Lancar Baca Jawi?.

Kalau rumi kira dah alhamdulillah la anak bujang I yg darjah satu ni, jika dibandingkan masa tadika yg dia pepagi suka nangis tu.   Kira mamanya skrg ni dah bleh sujud syukur la kan,   TAPI..... kalau Jawiiii...... :'( sob sob sob...


Kan semalam I  ada cakap I gi parent's day kan...  tu la I dapat kenal pasti yg Shashal ni masih belum mampu baca jawi dgn baik..."(sigh). hua hua hua.... salah Mamanya kah?

Tapi subjek akademik dia  kira ok la jugak, dapat la "band"  dlm 4 - 5, (walau tak dpt 6 pun)...dah tukar sistem BAND plak la sekarang you all, bebudak skrg ni... waaaa canggih la, dah macam sekolah kat overseas!!. America kita!!"  -  Sistem band ni maksudnya, permarkahan ikut budi bicara guru2,  dah takde dah guna persentage2 lagi cam dulu...kalau dapat 1 maksudnya kurang baik, 6 tu kira terbaik.. tak gitu Cikgu2 semua?.  Hopefully Cikgu Win, teman blogger kita akan jawab nanti.. (Aku mana la tau pasal band2 ni semua... yg aku tau cuma rubber band je, maklum la.. aku kan cuma sekolah pondok.... eh tak tak.. sekolah pondok kira ok apa, keluar bleh jadi Ustaz.. I sekolah atap... atap sagu... T __ T)




Kat sini la I mula belajar JAWI... tapi masa kami masuk sekolah ni dulu, keadaannya dah bercat sikit.. gambar ni diambil masa batch abg2 I kot.. (pix credit to Kak Dil).




ADA IDEA TAK NAK BAGI ANAK LEBIH LANCAR BACA JAWI?.  ANY IDEA GUYS??

p/s :  Kalau zaman dulu, orang selalu kata "Orang Johor kalau tak tau tulisan jawi... jgn mengaku orang Johor".  Haih sedih Nak oiii... cepat2 la kau katamkan segala kitab2 tu.. dan pastikan mesti lancar sebelum hujung tahun ni. Nanti Mama bagi present.. insyaallah..


4 comments:

  1. anak saya masih menenen. hehe
    nak mengajar jawi pada anak macam susah juga ye, kena mula perkenalkan banyak tulisan/huruf jawi dulu. lagi pulak skrg punya jawi dah banyak penambahan 'alif', 'wau' dan 'ya'. silap2 kita yag kertu ni pun salah mengeja :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la masalahnya tu Wani.. nampak gayanya mcm nak kena belikan buku cerita katon jawi la kot.. upin ipin kalau ada jawi mmg I nak belikan utk dia.

      Delete
  2. Dania kalau words yang 2-3 suku kata tu dah lancar la dia baca tapi kalau perkataan lebih panjang dari itu memang merangkak2 ler...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oic... kira dah ok la tu Mummy. Sikit hari lagi mesti makin lancar. Shashal ni rasa2nya cuma kenal huruf tapi tak kenal suku kata lagi.

      Delete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...