Tuesday, July 10, 2012

6 Tip Supaya Suami Izinkan Anda Berblog


My fren kata dia dah tak dpt berblog lagi sebab suaminya dah bising. (tapi bukan kwn I si Comei tu.. si Comei I tak tau dia dah gi bertapa kat gua mana.. sibuk shooting kot, kan dia artis... kekeke).

Kalau dah itu yg terjadi (merujuk pd kes kwn yg tak dpt izin somi td).. I pun takde la nak memujuk beriya sgt meski jauh di sudut ati ni... sedih... sayu ati cam nak nangis je tau kehilangan gang2 maya ni. Padahal dulu dia la punya angkara menjerumuskan I pd kancah blogging yg penuh pancararoba ini. (ceh! pancaroba la sgt, hanya blogger fofular je yg byk pacaroba, blogger cam aku ni... alhamdulillah takde la sgt pancarobanya buat masa ni, .. sapa je yg nak jelous ngan aku ni kan?).







Tapi... kalau dia nak tip cemana nk pujuk hubby.. kita bleh sama2 fikirkan.. ya lah.. kiranya masih ada niat yg membara dlm hati si polan itu untuk kembali ke dunia blogging la kan...




1) Memula sekali kan... sebelum memulakan blogging, pepagi buta tu selain kita baca doa penggerak, baca plak  pesanan Datuk Hassan Din di bawah ni...




Tujuannya sbg pemantapan jiwa sebelum kita terpeleot dari landasan sebenar..  ya la, mana la tau kan.. tetiba nampak blogger hensem... pastu syaitan dlm ati  terus berkata2.. "fulamak hensemnya dia ni.." terus lupa somi kat rumah rupanya lagi hensem..


2).  Make sure la keja2 rumah kita dah bereskan dulu.  Sure la dia marah kalau berblog punya pasal sampai dia terpaksa makan nasi bungkus.




 

3).  Terangkan la pada dia yg niat kita berblog ialah untuk berkongsi ilmu... nak kongsi resepi, semua tu pahalanya besar bang, ckp ngan dia. (TAPI perlu diingat juga, berkongsi benda yg sia2 juga dosanya boleh tahan besar juga.. berangkai2 lagi).

4).  Harus la kita meyakinkan somi kita yg kita berblog tak sia2... boleh mengeluarkan hasil.  Ha kannn..    Tp supporting evidence kena la ada.. Kalau tak mana dia nak percaya,  kalau ada cek2 yg didapat tu simpan copy dia..  lalu menjerit la sikit pada ketika itu.. dgn penuh perasaan gembira la kononnya..

"Yang!.  Hari ni I dapat cek!!" :D... ataupun.. "Ling! Hari ni kat belog I ada orang nak sewa tapak tau!!".  Katakan dgn penuh keriangan. Pastu beli hand bag dgn duit sendiri.


5).  Haruslah jangan berahsia URL blog dgn somi supaya beliau dpt memantau apa yg kita lakukan.  (Tapi kalau IRP pun sebenarnya bukan la rajin sgt pun bertandang kat blog I ni tapi at least kita bagitau la jugak dia kan supaya ada unsur2  kepercayaan di situ).

6).  Harus ikut segala bentuk arahan dan undang2 yg dikeluarkan oleh en somi, jika tiada izinnya utk cerita hal rumahtangga, tak usah la cerita... tulis entry tentang benda2 lain contohnya tentang masak2, keagamaan dan seumpamanya.




Itu je la tip2nya.... kan dah kucakap, tip I tak bleh lebih dr 5.. lebih je you all kena bayar.  Ha tip no. 6 tu tolong bayar ye...;D.  Deliverkan  pizza satu utk I skrg.. bulat tak mo.. nk yg 4 segi mcm ni..

Kalau kawan2 blogger yg lain nak tambah2 dipersudikanlah jua..




20 comments:

  1. haha...En Suami koi panggil koi wartawan bebas,..kalau ada benda yg pelik2 sikit..nnt dia tanya tanak amik gambar taruk dalam blog??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waa sweetnyaa... walaupun kedengaran mcm dia perli you, actually tu pun dah mcm satu bentuk pemberian semangat tu..

      Delete
  2. I prefer to blog than using FB. Even my hubby encourage me to blog as long as I don't reveal or publish any private matters in the blog. Nothing wrong with blogging provided we know the limits...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup.. agree with you.. as long as we know the limits..
      Sama ngan Kak Mirror pun Kelly... prefer blog dr FB. Jarang dah Kak Mirror FB skrg ni kecuali utk ping entry je kengkadang.

      Delete
  3. eh, baru tahuu ada jugak kes cik somi tak bagi permission. iahh. bahaya2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. MIMI - mmg ada sesetengah org tak suka isterinya berlama2 depan PC.

      Delete
  4. hehehe kalau smpi terabai mkn minum suami tuh, mmg rsnye suami bazi pon sorok kan laptop agknye ehhehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha... jenuh plak kang kita nak mencari brg tersembunyi. :D

      Delete
  5. hurrmm..susah gak tu..may be ade bende yang asben die tak suker kot pade penulisan die..or pade kawan2 maya die..mane tau kan.. saye so far..alhamdulillah..asben bagi galakan penuh...hahahaha.. tapi siyes ni..mmng die tak kisah asalkan tak melampau sangat..ade sesetengah keadaan die tegur gak kalau ade yang die rase tak sesuai..n die jugak akan teruje kalau saye cerite pasal kawan2 blog yang lain..:) [saye tak berblog biler same2 ade kat umah..kalau ade pon hanyer sesekali] :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul cara you tu (masa kat rumah ekslusif hanya utk dia).. sbb u career woman, quality time utk family tu amat penting.

      Delete
  6. Hubby akk izinkan cuma jgn cerita bulat2 hal dlm kain:-)
    Mungkin suami kwn miss mirror tu ada sebab.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya, itu sudah semestinya Kak... tak semua benda boleh dishare.

      Delete
  7. MM,saya berblog pun utk isi masa lapang dan catatkan memory ttg anak dan diri sendiri.hal2 yg agak private taknak la share,kan..?takat ni hubby tak bising..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mommy Yen - ya, blog adalah ibarat "diary bergambar" utk anak2. Syukur sbb yr hubby memahami.

      Delete
  8. MM... Nasib baik Apak tak bising... Yg penting semua keje setel anak2 dah tido pastu lantak la nak berblog sampai pingsan pon.. Sekali sekala jer dia jeling muuahahahha

    ReplyDelete
  9. ohhh....nseb bek xkawen lg...leh bw puas2..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. TIRAH - Tapi kalau dpt hubby yg memahami insyaallah tak de masalah nak BW lagi..

      Delete
  10. tip2 yg miss mirror bg tu mmg sgt2 dipersetujui, camana la husband tak mrh kan kalau sampai terabai urusan rmh tangga. sometimes ada juga hubby tegur win bila dah leka sgt dpn lappy.hehe..tapi bila mkn kat luar, order sampai dia kata..tak amik gmbr dulu ke?heee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe...bila dia boleh remind you utk ambik gambar, maksudnya dia dah mula faham la minat Win kan.. ok la tu.

      Delete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...