Thursday, August 16, 2012

33 Checklist sebelum anda balik kampung

Sebelum you all balik kampung, meh la I tolong buatkan checklist...

1).  Baju raya diri sendiri
2).  Baju raya suami
3).  Baju raya anak 1, anak 2, anak 3 dan seterusnya..
4).  Present raya untuk MIL
5).  Present raya untuk ibunda sendiri
6).  Kuih raya dah susun atas meja...
7).  Kasut raya diri sendiri
8).  Selipar basahan utk kegunaan di kg


9).  Kasut raya suami, stokin dll
10).Kasut raya anak 1, 2,3 dan seterusnya
11). Selipar anak2 (tak kan takat nak main beskal laman rumah pun pakai kasut raya kan?).
12). Berus gigi, ubat gigi, sikat, cleanser, perfume dan yg seumpamanya...
13). Sepit kuku
14). Kain samping, songkok
15). Tudung2 utk si anak dan diri sendiri

baru aku terperasan - tiap kali beli sandal aku terbeli warna merah - ni yg last 2 years punya

16).  Telekung
17). Laundry basket, plastik sampah (utk kegunaan laundry bila balik rumah semula)
18). Lappy, handset, camera dan yg seumpamanya.
19). Brooch dan aksesori2
20). Ubat-ubatan
21). Handbag2..
22).  Charger
23). Inner at least black and white
24). Baju2 basahan jgn lupa bwk .... tak kan nak tido dgn baju Melayu mcm si Ikram  ASMARADANA plakss...  hahaha... kagum aku ngan si Ikram, rajin bercekak musang sampai ke pagi. (tak sangka kan skrg aku dah TERtengok drama Melayu.... ni semua salah si tenet aku wat hal itu ari le).
25). Duit raya yg sudah bersampul
26). Hamper raya kpd jiran tetangga telah diagih2kan.
27). Peti ais telah diclearkan.... unless kau sgt confident tidak berlaku blackout (disambar bledek), kalau tak... membusuk la segala lauk pauk dlm tu, seminggu cuci peti ais pun tak ilang2 beb!.
28). Pokok2 bunga telah dikeluarkan ke ruang yg berhujan
29).  Anak2 kucing, rabit, tikus dan sbgnya  jgn dikurung dlm rumah plak... meninggal la plak nanti.
30). Segala pintu telah dikunci dan alarm dipasang (jika ada).
31). Homework anak2 telah disiapkan.
32). Bawa beg sekolah mereka jika perlu
33). Nombor tepon jiran jgn lupa simpan

Ok la itu je... semoga ceria di pagi raya.



2 comments:

  1. Rajinnya akak listkan brg nk bw blk..sy ikut sempat je...tp make sure bag baju 2-3 hari dh terbuka...mana igt sumbat...Selamat Hari Raya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg terlebih rajin Akak.. Alida, :D... tp dlm pada tu, ada gak barang akak tertinggal kat JB - comforter ngan buku2 novel (konon nk baca bila time bosan.. tertinggal la plak).

      Selamat hari raya utk you juga...thanks.

      Delete

Terima kasih atas segala komen yg ditinggalkan...inshaallah Puan Mirror akan membalas kunjungan anda bila berkelapangan.