Saturday, August 18, 2012

After 15 tahun beraya bersama ibu mertua...

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera...

haiiii!! Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin buat semua. 
Ceriakanlah diri walau di mana pun anda beraya, tak kira di rumah bonda sendiri mahupun bonda mertua.


Ya, I sedang menghadapi malam raya di rumah MIL.  Sungguh meriah suasana desa, anak di rantau pulang beraya.  Sebijik SNOW CHEESE CAKE dari my SIL telah I tempahkan  untuk dibawa pulang ke rumah bonda tercinta.   Thanks my SIL.  putih dan suci... (Punya la malasnya I... entah angin apa la yg melanda, semua main tempah2 je tahun ni).   Buat my sibling yg nak merasa kek ni.. sila dtg ke "Kashmir" pepagi ye.. takut ptg karang abis plak.... sbb cake ni mmg my favourite...  silap aribulan I yg mkn sensorang... :D


Adik I sibuk suruh I buat choclate cake tapi sebab I sukakan snow cheese, suka ati I la kan.. nak tempah apa pun... haha..
Menyempat lagi  singgah kat Jln Penggaram beli manik ptg semalam... hanya ni je yg mampu I jahitkan utk my daughter..

**After 15 tahun beraya bersama ibu mertua...kira menantu mithali la tu kan?? Hehe..

12 comments:

  1. selamat hari raya aidilfitri buat miss mirror sekeluarga, mesti happy ur MIL melihat snow cheese cake tu.snow cheese cake mcm ni, selalu my SIL beli kat brunei.mmg kejap je dh licin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Win.

      Actually snow cheese ni bukan utk my MIL tp utk bonda sendiri, tempah dari my SIL (buat masa SIL kat rumah MIL mlm td).

      Wah.. seronoknya ye berjiran dgn Brunei, senang nak yr SIL nk ulang alik ke sana.

      Delete
  2. Nak colek sikit snowy cheese cake tu leh...ngeee

    Salam Idifltiri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Mamawana.. salam aidilfitri juga utk Mama sekeluarga.

      Sorry cake tu dah abis utk dicolek.

      Delete
  3. Salam idul fitri miss mirror.....tak kira dimana kita beraya, haruslah kita bergembira meraikannya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Kak Zana.. salam aidilfitri juga utk Mama sekeluarga.

      Delete
  4. salam lebaran MM. tempah pun takpe, dapat bawakan buah tangan tu pun dah kira tanda ingatan juga tu
    p/s: lama tak singgah sini, rindu nak baca celoteh puan sam. saya pun baru sampai dari kampung ni. baru dapat bw. jalok ngapuro yo bakyu ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mbakyu pun arep jalok ngapuro sing okeh2 kambek kuey. Podo-podo yo..

      Delete
  5. Bonda MM tak kecik hati ke asyik MM beraya dan balik ke kampung MIL jer... kisah benar terjadi pada makcik Mummy sendiri, anak keduanya (sepupu Mummy la tu) berbelas2 tahun bila raya je balik ke kg suami nun di utara tanahair, rumah emak sendiri setakat persinggahan itupun kalau sempat, makcik Mummy selalu gak mengeluh dan rasa terkilan. Dan yang sedihnya sampai ke akhir hayat makcik Mummy (meninggal 9 tahun lepas) tak sekali pun sepupu Mummy tu beraya di rumah ibunya. Selepas makcik Mummy meninggal, tahun tu baru sepupu Mummy beraya di kampung sendiri tapi masa tu menyesal pun dah tak berguna. Sekadar berkongsi kisah benar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mummy - Bonda saya amat fleksible orangnya dan lagi.. IRP pulak pandai ambik ati. Buat setakat ni alhamdulillah pulak.. takde saya dgr psl rungutan darinya...

      Kisah makcik Mummy tu mmg menyayat hati... thanks berkongsi. Tapi dari sudut agama, saya pernah mendengar.. jika sepupu Mummy tak dpt dtg menjenguk ibunya (cthnnya ketika meninggal) disebabkan tak dpt kebenaran dari suami, Allah menjanjikan ibunya syurga sebab telah melahirkan anak yg solehah (taat pd perintah suami). Wallahualam... katakan pd dia, jgn la sedih sgt.

      Delete
    2. selalu buat saya terfikir. kalau suami anggap mertua mcm ibu bapa sendiri mesti tak ada ibu pihak perempuan yang terkilan sampai ke hujung hayat. ye dak?

      Delete
    3. Wani - ya Kak Mirror setuju sgt. Kesian pula mendengar kisah2 ibu mertua yg terkilan sebegini. Apatah lg bila si anak adalah anak tunggal dlm family. Kesian si ibu ditinggal beraya bersendirian, anyam ketupat bersendirian, makan bersendirian..

      Tapi kan.. hidup ni ibarat roda2.. Maka, si suami kena fikir2kan lah sebelum hari tua menjelang kelak.

      Delete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...