Wednesday, December 12, 2012

Idea Bisnes Di Zaman Kampus Yang Tak Sanggup Diingat

Assalamualaikum you all...

Padahal mata ni dah mengantuk, tapi still menggedix nak update belog.  Baru lepas chat dgn my fren  Datin Z  tetiba teringat janjiku padanya yg belum tertunai ( janji tu dpd tahun lepas lg) ~ utk mengimbas kenangan  zmn kampus nun di sana.

Tapi tu la... tak tau nak cerita kisah yg mana satu?.   Byk sgt kenangan dgn beliau ni.  Ok la, I nak imbas cerita yg manis2 saja... yg pahit tak mo.    Nak bagitau you all betapa gigihnya kawan I yg sorang ni sedari mula remaja lagi.    Memang minatnya dlm bidang perniagaan tumbuh dari belasan tahun lagi.   Ada la satu hari tu...  kami beli kaler.. (eh kami ke?.  Beliau kot yg beli dgn duit JPAnya tu... hahaha).

Kaler tu permananent kaler... kira kalau kita tenyeh2 kat kain, tak la cepat hilangnya.. kununnya la kan.   Then si Datin Z ni pun tetiba memberikan idea..

"Ha!. Sam!!.  Apa kata  kita berniaga??!!".  Soalnya dgn wajah bersinar2, putih melepak kacukan cina.

kalau masa tu pandai buat pavlova... kita jual pavlova je kan Z kan?


Mengambil sehelai T.Shirt putihnya, Si Z melakarkan corak.   Macam2 dia lakarkan kat T.Shirt tu.. memang cantik hasil seni si Z ni..... tak dinafikanlah..  berbeza dgn I yg hanya perasan kreatif tapi sebenarnya agak kureng kalau bab2 bermain warna ni.  

Maka,  I pun setuju dgn cadangannya tu....  tinggi menggunung harapan kami ni  kot la "kaler ajaib" itu mampu memberikan pulangan yg lumayan pada we all yg masih bergelar student masa tu yg kais pagi makan pagi (ewah konon!)..   Maka mengetuk la kami dari satu bilik ke bilik dan membuat acara promosi... kot la ada yg berminat nak membuat tempahan. 

Esoknya tetiba pintu bilik I diketuk orang... Dlm ati.. oh ni mesti orang nak ambik order.. kih kih kih.... ghoper-ghopernya.... lahaiii ....... si Z.... datang dgn wajah hampa.  I tanya "why?".

"Ala Samm.... ko tengok apa dah  jadi dgn baju ni??"..

Hahaha...  habis luntur, turun segala warna, gelap gulita baju tu jadinya dek kerana dibasuh.   Hahaha.. kelakar la ko ni Z oiii... sib baik la... belum ada yg nak mengorder lagi.... so, moral of the story ialah..... biar si Z sendiri yg fikirkan apakah moral dari cerita ini...yg pasti Z skrg dah jadi tokey nasi ayam yg berjaya - baru balik Beijing kawan I sorang ni, tumpang happy atas kejayaan dan kebahagiaanya.. moga berkekalan begitu hendaknya ya Datin.  Aamiin ya rab bal alamin.

Kain ela - cotton  RM75 termasuk postage, berminat sila email : missmirror@ymail.com
lain-lain pilihan sila jenguk di sini.


Korang ada curi2 buat bisnes masa study?.  Kongsi la cerita..

p/s :   Moral dari cerita di atas ialah... kalau jual barang, tapi orang tak beli.. bermakna, adalah hikmahnya tu..






14 comments:

  1. Hola CikPuan Sam!

    Honestly, I mmg minat berniaga! tapi masa belajar dulu I tak berniaga pun, cuma buat kerja part time buat akaun utk company je... Time tu xde idea nak jual apa...hikhik... tp pernah ikut kwn jual t-shirt! Tokey t-shirt tu siap provide kereta for my friend! best kan :)

    Lagi satu dorang jual donut, nugget & mcm2 lah... I tolong abiskan mana yg balance...hehehe... Tp mmg seronok kenang zaman belajar dulu...gila2... if we could turn back time :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hola Puan Marya!.
      Seronok dengar pengalaman you tu. Yes betul!. Kalau la dpt diputar masa kan?.

      Delete
  2. hai kak mirror..hehhe...memang menarik pengalaman cr duit zaman belaja

    ReplyDelete
  3. Pernah2..rindu plak time study..prnah tolong kelab ktorg bisnes nasi lemak, mee sup, roti buatan sendiri..best! Time tu nk support kelab tuk g trip ke indonesia.. Y bestnya p laung 1 hostel nasi lemak...nasi lemak...best sbb jualan larisk y amat.. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mila - Wah!. Seronoknya. Pasti sedap nasi lemak kelab Mila tu.

      Delete
  4. zaman saya dulu.. member tulis lagu2 jiwang kat kertas cantik.. buat tempat gantung pastu bg perkhidmatan hantar benda tu kat bf/gf customer.. ada time penghantaran coklat lah.. bunga lah... macam2.. paling masyuk time 14 februari

    ReplyDelete
    Replies
    1. OIC.. my son ada belikan kertas2 (actually kad) mcm tu utk I masa mother's day itu ari, kelab2 kat sekolah dia jual. Cantik!.

      Delete
  5. Penah jugak jual mnjual ni ms blajar dulu...jual kopok2...tp laku mlm wktu mlm je...buat bekal utk stay up...=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jual keropok mmg laku Eleea... teringat kakak tukang sapu hostel jual keropok, rajin kitorang beli dgn dia.

      Delete
  6. masa student paling selalu jual bunga, coklat, sempena valentine day. masa tu tak ambil peduli pun pasal valentine day takleh sambut atau boleh sambut. yg penting duit masyuk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Time tu kita pun tak tau sambutan tu haram kan Nafisa.

      Delete
  7. pernah juga..bisnes buat frame gambar dgn kain perca

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...