Wednesday, February 27, 2013

Cemana nak kenal pasti lelaki yg bila kawin dia akan malas keja?

Bila kali last anda berdating ngan somi?
Kita dah lama tak dating sekarang ni...
tak sempat... breakfast date cam dulu pun dah tak sempat..
Somi I dah makin sibuk..  pegi keja pepagi buta, balik keja memalam buta lately ni... (ni  simptom2 isteri sdg membebel ke apa ni?).

Tak.. tak membebel pun...... tapi suka...(ye ke?).
Ya ler..suka la jugak....kalau nak dibanding dgn nasib kengkawan yg kesedihan dan bernasib malang di luar sana..
Kesian kengkadang...

INFO :  Isteri2 di Jepun khabarnya akan membebel kalau somi mereka balik keja lebih awal... 

Itu ari I baru je bukakan satu topik di wall FB... (fb gang masak2 bukan fb I yg kerudung itam tu, segan I nak tulis kat situ sbb kengkawan lelaki lebih ramai kat fb yg tu, kang ada yg terkena kat btg idung diorang, rasa bersalah la plak I....  tapi ada ke kwn I yg malas keja?.  Moga2 takde la kan.)

"Cemana nak kenal pasti lelaki yg bila kawin dia akan malas keja?". itu la tajuk yg I maksudkan tu..


Takde jawapan yg specifik pun (bini2 tu reply).... sebab selalunya tembelang tu muncul bila dah kawin...  Masa belum kawin ok je.. pegi keja balik keja mcm lelaki2 normal yg lain.   Bila dah kawin tetiba jadi tak normal..... merundum.... merundum.... terus tak mo keja langsung, bini yg tanggung segala... dia asyik tido je kat rumah..... rupa2nya mat gian.  Astagfirllahalazimm.... siannya bini2 yg cenggini.   Nasib kau la  Markonah...





Tak jelous ke diorang ni dgn jejaka2 Indonesia yg merantau ke sini, hanya dengan "menyawit" kat kebun2 org  pun diorang boleh collect at least RM1,000.00 seminggu?.   Sudahnya bila awek lari dikebas jejaka Lombok.... siang mlm pandai plak  menangis..




Tak phm kengkadang dgn orang yg ada kudrat, badan tough.... tapi malas keja.
Terpikir olehku... apa masalah mereka sebenarnya?.  Cari keja tak dpt2 ke?.
Jual goreng pisang pun bleh kaya tau...

Sedapnya goreng pisang bersalut keju dan coklat... jom la kita buat..
Cara2 memasaknya ialah :  

1).  Sediakan goreng pisang, suka ati la byk mana.  
2).  Aturkan atas pinggan.  
3).  Taburkan chocolate rice (tabur masa pisang tgh panas, jd coklat rice tu akan mencair)...
4).  Last sekali tabur cheese..


motif entry :  tgh  hot dgn orang ni tau!.  Sampai ati dia buat kwn I jd cenggitu... siang mlm bertungkus lumus cari duit membesarkan anak... tapi dia (si somi) sedap2 je kulur kilir cari awek..

8 comments:

  1. As salam kak sam,..


    dari permerhatian kita ,....mereka yang kategori malas ini,..dari awal dah boleh nampak kemalasan mereka,...


    contohnya bila ajak pie dating,..mudah jee nak berdating,....tak perlu tugu hari migu,..anytime boleh dating,.....suka tukar keje,....kalau waktu hari berkerja,...senang betul nak ajak dia mengular,....mengular tapi buat kerja itu lain,...memang dia jenis buat kerja luar,..janji kerja camtue ada masyuk,..ini yang mengular tapi takda masyuk,...pelik,...kalau ada duit nak belanja kita masa cintan cintun,...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam Eila..

      Bagus tip2 yg Eila bagi ni... mudah2an berguna utk gadis2 di luar sana sebelum mereka TERkawin dgn org yg sedemikian rupa. Thanks Eila.

      Delete
  2. huwaaa...menakutkan la. sekarang macam2 situasi wujud. malas keja satu hal. ni sudahlah malas...ada hati pula nk cari awek lain. hurmmm cam mana tu?? kdg2 rasa fobio dengar masalah2 cam ni tp itulah realitinya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya la kan Murni... dah takde keja tu buat2 la berjimat, buat pe nak gi cari awek menambah bala pulak... hmmmm...

      Delete
  3. Salam kenal Miss Mirror..

    Susah nak kenal pasti kan, orang lelaki pandai berlakon, hehehe..

    apapun,pisang bersalut cheese dan coklat tu memang peberet ummi tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal Ummi

      Saya tak pernah mkn lagi pisang bersalut coklat tu... baru berangan nak buat.

      Delete
  4. selalu dah tgk menda ni jadi depan mata..tp bukan suami saya...sedara mara..lagi teruk kak...(dgn mulut termuncung-muncung nih)...kerjanya masuk keluar pusat. time keluar buat anak...bini tgh terboyot-boyot...masuk pusat serenti balik...dua tahun pastu keluar balik...pastu buat anak lagi...hiii...kadang2 geram pulak tgh bini jenis menadah pasrah dan redha dengan perangai laki cam hanjing camni. nak tunggu rekeredhaan suami demi menjadi bidadari firdausi katanya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kesiannya bini sedara you tu Nafisa... sabar plak tu.

      Moga Allah bukakan la pintu hati buat si sominya berubah. Agaknya mmg payah kot nak berenti klu dah TERcucuk/makan bendalah tu.. Jln terbaik, mmg elakkan la dari TERkawin dgn mat gian, parah jadinya.

      Delete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...