Tuesday, April 26, 2011

Tertinggal keretapi...


"Birthday nanti, kalau uoll nak hadiahkan KOI, hadiahkan la pengukus ni.. ATER takyah budget besar-besar sangat, sebab rasa-rasanya tak la mahal kot pengukus buluh ni, walaupun murah tapi diorang kata berbaloi, sebab air tak menitik pada adunan (takyah susah2 selimutkan penutup pengukus dengan kain kapan lagi untuk dapatkan kuih yang cantik dan tak berjerawat. Malah, aroma kuih kita pun akan jadi lebih sedap dan tradisional, tapi mana nak dapat agaknya?"



KOI?? ATER? Tu ler, dah lama I nak tanyakan diorang, apa yang diorg selalu rajin na tulis KOI, ATER kat blog tuuuu.... shortform utk apa?? Jadi... sebelum I makin musykil dan salah sangka, makanya tadi I buat muka seposen tanya je kat adik2 blogger tu... Mekasih ya adik-adik, baru akak tau... ooo KOI tu bermaksud SAYA (loghat Pahang), ATER bermakna JADI (loghat Perak).... oicccc.....
oiccc.... seronoknya ada tenet... tanya apa je pun terus dapat jawapan..


p/s : Lama dah KOI duduk kat Pahang dulu2... napa la KOI tak pernah dengar plak loghat2 tu semua.... ke kalau nak pronounce bunyi dia lain? ATER pasni jangan musykil2 lagi ya.








7 comments:

  1. area temerloh pkai KOI..
    dlu akak duk pahang area mne??

    ReplyDelete
  2. Halimatun - Oic.. Thanks atas info. Akak, Kuantan.

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. owhh hany jarang dgr koi, ater tu selalu ler, sbb bdk2 perak kt opis ni selalu sgt guna...

    ReplyDelete
  5. Hany - MM pun...walau ramai gang2 Pahang.

    ReplyDelete
  6. salam kak..nak tanye bape rm akak beli pengukus buluh ni... kat mane akak beli..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gambar tu dari google je Dik.. bukan akak yg beli.

      Delete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...