Friday, August 19, 2011

Terpadam jua api cemburuku..... walau..

RESEPI BISKUT RAYA UNTUK  ANDA CUBA...



Alhamdulillah terpadam jua api CEMBURUku yang telah I katakan sebagaimana entry ini, Dengan berbekalkan semangat nak raya dan mengenangkan Qistina yang CEMBURUkan kawan FBnya telah mengupload gambar kuih-muih raya buataan ibu mereka.... maka... malam tadi, dengan mata yang berat nak zzzzzz akhirnya tertunai jua hasrat di hati.

Sungguhpun begitu, TETAPI tidak ler I buat kuih yang canggih dan complicated...

Sekadar BISKUT UDANG KERING - dah lama dah I tertanya-tanya "Sedap sangat ke biskut ni, nampak visitor asik keluar masuk geledah resepi ni kat blog ni.... tak bleh jadik nih, harus kucuba..... harus kucuba sebelum I tertinggal keretapi!!!!!!!" - jeritan batinku sehari-hari.


Maka I pun buat ler.... Ini la hasil-hasilnya... Jika ada di antara anda yg terpingga-pingga macam mana nak terap adunan ni sebab peroi semacam je macam breadcrumb, so U olls just ambik acuan penerap... masukkan doh ini masuk ke dalam acuan dan tekan-tekankan dan padat-padatkan...then tekan keluar. Selamat mencuba.





Sedap gak la kuih ni... walau tak sesedap biskut kacang, tapi tetap membuat I rasa nak makan.. nak makan dan makan lagi...  Tapi bagi yg tak biasa.. takut tak suka plak sebab rasa dia manis2 masin.

Itu je biskut untuk hari ni, akan bersambung aktiviti di esok hari untuk Cornflakes Madu requested by Qistina pula.

7 comments:

  1. Tahniah MM kerana akhirnya berjaya jugak bake biskut raya...saya ni dah berzaman tak buat biskut raya...asyik tuuunnnjukkkkkk je hehehe,,,anyway..keep up ye MM...semoga berjaya membuat beberapa jenis biskut lagi

    ReplyDelete
  2. Cikgu Gie - thanks Gie atas kata2 semangat tu. :D Alhamdulillah saya telah berjaya menyahkan "kuman2 kemalasan" yg melanda2 semenjak dua menjak ni bermula malam tadi.. khe3.

    Takpe Gie, kuih tunjuk pun klu pandai tunjuk mmg marvelous. Yg penting tetamu bleh abiskan.

    ReplyDelete
  3. kuman kemalasan tu dah semakin berkurang sebab kuman "kejelesan tgk org lain bake biskut" dah mula datang hahaha

    ReplyDelete
  4. waaaahhhh..tak pernah tau pon pasal kuih ni... sedap tak..?? ade rase udang2 tu...

    ReplyDelete
  5. Sungguh benar bagai apa yg dikata oleh CIKGU GIE itu... "kuman2 kejelezan" itu rupa2nya jauh lebih power dan mampu membenteras "kuman2 kemalasan" dari terus bermaharajalela.
    Tak sangka saya... :D

    ATY - Nak kata terlampau sedap sgt tu tak la juga tapi boleh la... ada rasa manis2 (cornflakes yg diblend) pastu rasa udang2 sikit. Tapi pelik gak.. dlm kata tak berapa sedap tu habis gak mkn hampir 1/4 balang. Dasyat kan?

    ReplyDelete
  6. biskut udang kering...camana rasa ek....cam menarik..

    ReplyDelete
  7. Mama - rasa dia masin2 plus manis2.. udang kering dia mmg berasa, agaknya klu terbubuh byk sgt dah jd belacan agaknya.. hahaha..

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...