Saturday, October 16, 2010

TIP AGAR BEKAS KEKASIH KEMBALI PADAMU SEMULA ...

Frust dengan status terbaru kekasihmu yang tak semena-mena di ruang sembang popular?.   Menangis tak henti2 lantas berfikir untuk mengharap dia kembali padamu semula?. "ABAIKAN" dia jika ingin kembali pada dia semula...


Remuknya hati dilukai..... tambah remuk lagi jika laman sembang popular itu bagai sengaja merobek hatimu yang telah sedia robek kerana "tidak dapat" menyembunyikan identiti terkini bekas kekasihmu... kerana status terbarunya... contohnya begini :

Miss Mirror is in relationship with Bujal (sekadar nama rekaan saja...).


Oh kalau I.... mungkin I akan deactivate account buat sementara waktu hingga benar-benar hatiku sembuh dari kelukaan itu.... 

Baiklah..... sebagai orang yang telah lama makan garam, I nak nasihat sikit Dik...ABAIKAN BEKAS KEKASIHMU JIKA KAU INGIN KEMBALI PADANYA....(mana la tau.. kau memang benar-benar tak mampu kehilangan dia.. rasa macam masih berharap untuk mencuba.. rasa macam.. sebenarnya hubungan kalian masih boleh diselamatkan..cuma tetiba je dia berubah.. rasa tak puas hati kenapa dia tetiba berubah.. rasa macam dia telah dihasut orang... rasa macam kau lebih hensem pun dari kekasih barunya itu.. dan bla bla bla bla bla...)





Mengapa I suruh you abaikan dia??.  Sebabnya.... jika kau terus-terusan merayu-rayu... si dia akan rimas!!!.  Perempuan rimas tau kalau dirayu-rayu... pening!!!. Kalau dia ego.... maybe egonya makin meningkat... orang tengah gila bayang la katakan.. tak guna kau nak merayu-rayu.... mendayu-dayu.... buat habis bil tepon je.

Kalau u selalu call dia.... "kembalilah padaku sayangg.... sayangg..... mengapa tergamak kau lakukan ini... bla bla bla"... so, bila masa pulak akan terbit kerinduan dia pada kau...sebab hari-hari dia dengar suara kau betul tak? Dengan cara pengabaian ini... she/he will have some alone time to actually get a chance to miss you.

Lagi satu.... pengabaian ini juga memberi ruang untuk dia mencari kesimpulan dalam dilema yang dia sedang hadapi.... give her/him a break. Mana la tahu kan... selama ini dia serabut sangat dengan kerenah kau.... tu yang datang entah jejaka/awek mana terus la dia sangkut. Bagi dia rehat-rehatkan minda dulu untuk kembali ke pangkal jalan.





Selain dari itu..... bersendirian ini juga memberikan ruang untuk kau memperbaiki kelemahan diri. Lihat pada cermin hikmat MISS MIRROR ini.... apa selama ini yang kurang pada kau. Then try buat perubahan.

Walaubagaimanapun situasi di atas bergantung pada tahap mana dia cintakan kau. Kalau cinta barunya itu dirasakan terbaik buatnya... pengabaian ini mungkin gagal untuk menyelamatkan perhubungan uoll malah menjadikan ianya lebih parah.... apatah lagi jika si perampas itu memenuhi kreteria yang selama ini si bekas kekasihmu itu impikan. Hanya keimanan yang teguh berjaya menyelamatkan anda dari terus huru-hara dengan kekecewaan ini..... Percaya pada qada dan qadar bahawa rezeki, ajal maut dan jodoh pertemuan adalah di tangan Allah semata-mata.... itu adalah lebih baik untuk menyembuhkan kelukaan di hati.




I believe one fine day, Allah pasti akan temukan seseorang yang mampu membuat hidup kau saaaaaangat bahagia (baca kisah wanita yg bangkit dari kegagalan ini).... PERCAYALAH dan ketika itu kau pasti akan berterima kasih atas kekecewaan ini. 

Sekian dan selamat mencuba.







Peringatan IKHLAS -   Percintaan sebelum kahwin hanya merupakan ZINA HATI..  Pernikahan adalah jalan terbaik.   Awas!.  Jauhi zina.






PENAFIAN ENTRY : TIDAK BERCAKAP MELALUI PENGALAMAN PERIBADI..... actor-actor kacak yang terlibat di dalam cerita di atas tidak menyentuh pada seseorang individu sahaja tetapi secara GENERAL!.  Jika ada persamaan, ia hanyalah kebetulan semata.





NOTA :- 
Bagi yg pompuan, apa kata adik-adik forwardkan entry DOSA-DOSA PLAYBOY ni kat dia, biar dia ingsap dan bertaubat... kekeke...

ATAU


Ubati kelukaan hati adik2 dengan membaca entry ini -  Kerana Allah Sayangkan Kita


**Jangan lupa menonton TV2 hari ini, JUMAAT pukul 1 tghari, "MISS MIRROR dlm APA KATA WANITA ZAMZARINA," 


RELATED POST :   CINTA PERTAMA AMAT BERMAKNA BAGI LELAKI

P/S :  Normally, people do not understand the things we do for them, until we stop doing it...and then, they'll feel the missing to our value and our soul around them which they lose it and lose what it makes in themselves, and that we are the person who fulfill their lives with wonderful details, but UNFORTUNATELY..... they only feel it when time is over.....



50 comments:

  1. Lebih baik putus cinta, daripada besok bercerai-berai setelah berumah tangga.

    Malunya lelaki merayu2 macam tu.

    ReplyDelete
  2. eik...

    kak MM...ayu kan ada rahsia ttg citer kekasih lama..adeh....jgn lah berulang kembali..

    dah putus..?..putus jer...

    ReplyDelete
  3. MS ~ tidak salah lelaki merayu..itu tandanya betapa cintanya dia kpd wanita itu.... Lelaki yg bersungguh2 spt ini la yg sebaik2nya dijadikan suami...sbb ada unsur2 kesungguhan.. cumanya.. klu dah sampai membuang masa dan ibarat mencurah air di daun keladi...sebaiknya lelaki itu mengatur langkah dan bina je hidup yg baru...

    AYU ~ Wow!! Apakah "rahsia" itu? ;) kwang kwang kwang..

    ReplyDelete
  4. kebahagiaan dalam perpisahan seperti lagu shahir

    ReplyDelete
  5. MummyShane ~ begitu ya? hopefully begitu bagi mereka2 yg kecewa di luar sana.

    ReplyDelete
  6. miss mirror...bukan nak ckp besar tp kalau boleh tk nak balek semula. melihat pengalaman sekeliling sebagai pelajaran. biarlah sendirian...

    ReplyDelete
  7. Eh you all ni...sgt tegas ya! Hehe.. I likee!!! Thanks for all the comments!

    KENGKAWAN/CUTE OVEN ~ tengok dulu pada reason dia kot.. klu munasabah, don't mind utk dipertimbangkan..& mesti berjanji utk tidak ulangi.
    Bergantung pd tahap mana pengkhianatan yg dilakukan..sometimes ada yg disebabkan unsur2 "ilmu hitam".. maybe masih boleh dipertimbangkan kot... maybe la... ini menurut pendapat2 insan2 yg hatinya pernah dilukai.

    ReplyDelete
  8. saya setuju sangat dengan komen ringkas 'kengkawan' sekali melangkah takkan toleh belakang semula...jika kita berpisah dengan seseorang itu, bukan bermakna kita gagal dalam percintaan....[sebab Tuhan tahu dia bukan pasangan yang sesuai untuk kita...not our soulmate la]...Tuhan sediakan orang yang lebih baik untuk kita dimasa akan datang...tapi bagi saya tak salah berduka @ sedih kalau putus cinta..cuma janganlah sampai memudaratkan diri...

    ReplyDelete
  9. NOORGIE ~ u juga adalah seorg yg TEGAS dlm percintaan. Syabas! :D

    ReplyDelete
  10. kak sam, hari ni dania dah lempang si dia..dania rasa puas sb selama ni dania bnyk sgt terluka dgn dia..

    xkan bg dia peluang ke2 lg..
    die xlayak!!

    ReplyDelete
  11. DANIA ~ ya la kan...kita ni perempuan..amat pedih bila dilukai. K.Sam faham perasaan Dania.. Moga Dania jumpa org baru yg jauh lebih membahagiakan. Ameen.

    ReplyDelete
  12. sakityne menanggung rindu di atas perpisahan .tabah
    hadapi dugaan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya Allah kesiannya... harap tabah menghadapi, pasti Allah ingin menggantikan dgn yg lebih baik. Ameen.

      Delete
  13. miss MM : sy da cuba diamkan diri . tp dia ta kembali dgn sy pun . hehe . its ok lah , bukan jodoh . redha je ! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. NELIA - bersabarlah.... pasti Allah sedang merancangkan sesuatu yg lebih baik, in shaa Allah.

      Delete
  14. sy bru je dtggalkn hmpir 1bln ni... tp spnjg tggalkn adalh 4kli dh jmp.... sy bntu tuk dptkn dia kmbali... kna hti ni mmg mncntainya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau mmg dah jodoh, putus mcm mana sekali pun pasti dia akan kembali Dik.. cheer up!. :)

      Delete
  15. saya bru jak d tgal ole kekasih yg saya paling sayang.. saya begitu lemah tanpa diri nya di ku.. saya berharap sangat dia kembali pada diri ku... saya dah banyak salah dengan diri nya... sekiranya dia kembali pada ku kembali saya akan tebus kesalahan yang pernah saya lakukan... dia ada orang lain dalam hidup nya... saya teringin dia kembali.. diri ku sangat lemah tanpa diri nya kerana dia la semangat hidup ku ..tolong doa aku agar dia kembali dalam hidup ku ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. SM - Yalah Kak Mirror doakan. Kalau dah jodoh, bergaduh bertekak bagai pun akhirnya dia pasti akan kembali ke sisi kita. Don't worry.

      Delete
  16. relek n cool down dlu.. klu ptus trus t mnysal..sbb hbgan dlu blh dprbaiki tp xsma bila dgn yg baru..

    ReplyDelete
  17. klu ptus time bngang mang puas..tp bila lma ckit nyesal jgak.. so..nk habaq ..klu hbngn baru mang x sma dgan hubngan yg lama.. yg lama blh pe baiki..

    ReplyDelete
  18. Dh tggu 10 bln dh...xde pom kembli...dh puas ku mncuba.....dan brusaha .....smua di block die..xthu nk cri die mcm mne lgi

    ReplyDelete
  19. dia suruh saya ngorat dia balik....mati laaa mcam tu dh laaa saya ni pemalu....

    ReplyDelete
  20. Hehehe..
    Bersabar ye adik2 Kak Mirror semua...
    Kalau ada jodoh tak ke mana, kalau takde jodoh, pasti Allah
    akan ganti dgn yg lebih baik.. inshaallah.

    ReplyDelete
  21. hmm..sedih..baru je 3 hari kene tinggal.dia ada orang lain...sy nak try lagi dengan dia pun dia dah taknak.padahal sy ngan dia dah dekat setahun,n gf baru dia baru beberapa minggu. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedihnyaa. Bangkitlah dari kesedihan itu Sis.
      Pasti ramai lagi insan2 lain yg sedang beratur ingin mengetuk pintu hati Sis.

      Delete
  22. Assalamualaikum...akak, hubungan saya dengan kekasih bergolak sebab beliau fed up dengan cara saya yg agak kurang menghargainya dan kehadiran orang ketiga dalam hidup dia...

    kami hanya berjumpa 2-4 bulan sekali sahaja...dan kekasih saya seorang nurse...beliau fed up kerana saya telah 4 kali berturut-turut terlepas peluang berjumpa dengannya sewaktu beliau cuti balik kampung....sebelum itu saya juga pernah berkali-kali mengugut untuk meninggalkannya jika dia enggan mengikut nasihat saya(kesilapan terbesar saya)

    masalah orang ketiga timbul setelah kekasih saya mula anggap saya sudah tidak mahukannya lagi....alhamdulillah orang ketiga itu sedar akan kesalahannya dan meminta maaf kerana mengganggu hubungan kami dan sudah menghilangkan diri...tetapi sekarang kekasih saya masih lagi fed up dengan saya walaupun saya sudah sedar dan memohon ampun maaf walaupun sudah agak terlewat...

    si dia memaafkan saya,tapi beliau kata sayangnya kepada saya sudah tidak lagi sama(berkurang atau hampir zero)...setiap kali saya call, sambutan suaranya tidak lagi ceria dan seperti dulu...si dia banyak mendiamkan diri melainkan saya yang bertanya khabar dirinya,kerjanya,dan kehidupan sehariannya...keadaan ini berterusan sudah hampir sebulan...

    sebelum krisis saya hanya call si dia 3-4 hari sekali, bermula kira2 2 minggu sebelum saya tahu isi hatinya dan kehadiran orang ketiga itu, saya sudah tidak henti2 call beliau dan cuba memenangi hatinya kembali kerana terasa kelainan caranya melayan saya....dalam tempoh itu saya memaksa,memujuk,merayu,bersemuka dengannya tapi masih sama keadaannya...

    beliau hanya mengatakan beliau maafkan saya tetapi sudah tawar hati walaupun masih ada sekelumit je sayang dan cinta terhadap saya....beliau meminta saya melepaskannya dan beliau ingin bebas....saya berbincang dengannya dan beliau bersetuju untuk tidak berpisah tetapi dengan syarat saya tidak kecewa jika layanan dan perasaan dia tidak seperti dulu...

    adakah cara mengabaikan si dia buat sementara waktu sesuai dengan situasi saya ini??....kalau sesuai berapa lamakah tempoh tersebut mengikut pandangan akak??

    p/s:utk pengetahuan akak kami tidak pernah miss satu hari pun tanpa contact call atau text sepanjang 3 tahun berhubungan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam Dik..
      Sukar utk Kak Mirror nyatakan berapa lama...
      tapi hati wanita bila sedang terluka.. perlukan sedikit
      masa untuk memujuk hati, perlu masa untuk bersendirian.

      Cuba dulu dlm masa seminggu, then selepas dari "pertapaan" itu, buat kejutan pada dia dgn menyatakan yg adik ingin melamarnya sbg isteri. 3 tahun perhubungan, itu satu tempoh yg agak lama.. pasti beliau inginkan hubungan yg lebih serious dan tak ingin dipermainkan lagi.





      Delete
    2. Saya setuju pendapat akak. Wanita memang perlukan sedikit masa untuk memujuk hati. Cuma kali ini saya tidak mahu tersilap langkah atau terburu-buru macam dahulu dalam keadaan genting ini. Kerana saya kini sudah fobia untuk mengecewakannya.

      Bernas juga cadangan akak ni yer...hihii

      Terima kasih di atas nasihat akak dan keprihatinan akak....Jazakallahu

      Delete
    3. Sama2 Dik..
      Moga Allah percepatkan jodoh kalian.

      Delete
  23. Amiin...mintak maaf kak, lupa nak tanya, pendapat akak la sebagai perempuan, sekiranya baru 2-3 hari saya abaikan dia tapi dia dah contact sy sama ada call atau text, perlukah saya respond to her atau biar je dulu sampai cukup tempoh seminggu baru respond??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Respond je la Dik kalau dia yg contact dulu...mungkin hati dia dah sejuk kot.

      Delete
  24. ok...trma kasih akak Mirror....Assalamualaikum =]

    ReplyDelete
  25. Salam kak mirror..dah lebih seminggu sy dgn teman wanita sy tak contact atas alasan dia nak some space to heal her heart atas apa yg saya lakukan dulu.. perlu ke sy tunggu lagi respond dari dia atau saya kena mula bertexting dengan dia..
    untuk pengetahuan akak,dia kerap post2 quote kat laman sosial tentang move on and get over the relationship. tapi sy tak jemu berdoa setiap hari dia kembali pada sy. sy mmg syg akan dia & betul2 sedar atas kesilapan sy mengabaikan dia selama ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam Dik..

      Jika si dia masih ada dlm frenlist, itu masih satu petunjuk bahawa peluang utk berbaik semula itu masih ada. Jika dah block tu mungkin lain cerita. Cara terbaik ialah... teruskan berdoa, ubah mana2 sikap kita yg beliau tidak senangi selama ini. Buktikan bahawa anda adalah insan yg mampu menjadi imam yg baik untuknya satu hari nanti. Tunjukkan kematangan dlm post (status) di laman sosial. Tunjukkan keceriaan dlm setiap status (meski terpaksa berlakon).. sbb semua faktor2 ini secara tak langsung menaikkan aura dlm diri kita yg mana ianya adalah faktor penting utk menjadikan org lain senang dgn kita.

      Ok Dik... andai ada jodoh tak ke mana, tp jika sebaliknya.. pasti Allah akan hadiahkan yg lebih baik utk adik kerana jodoh itu rahsia Allah yg telah tertulis sejak 4 bulan dlm kandungan lg, Allah adalah sebaik2 perancang.. apa yg diberi adalah yg terbaik utk setiap hamba-Nya.

      * sama ada nk text dia atau tidak.. sukar utk Kak Mirror berikan jawapannya..

      Delete
  26. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  27. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  28. Salam kak mirror... um akak punyer blog is the best btw... n full of asam garam...hehe
    Btw kak, sy rasanya sudah dekat setahun ditingalkn oleh Mrs F ni...Dlam diam, dy sudah mencintai org lain... snang cerita cam lagu papinka masih mencintaimu gitew..hehe, Em kami sudah bersama hampir 7 tahun n 2014 ni mungkin tahun ke 8. But, dy dh ada yg lain... dy sendiri berkata yg dia sygkan sgt kekasih barunya itu... padahal, hbungan kami selama ini elok jer,sy xnmpak pun dy xhppy ke pe ke...pe2 hal dy mngadu dkat sy kcuali ttg dy sygkan mamat ni. first, dy ckap cuma brkawan,so sy biarkan sbb kawan kan..sy xde hak nk halang..tp sy beri nasihat agar jgn dgr masalah org lain..6t hati bisa berubah... well, smua da trlambat:)
    Apa sy cuba bg tahu, sy sgt merinduinya...felt like everything went wrong without her.. rsult stdy teruk, not motivated, lost a dream.. sy knal dia dari form 1 lagi..hehe cuba tackle tp xpnah dapat.. n form 4 baru dapat.. sy ingt ia cinta monyet..tp mkin sy mngenalinya, sy mula tahu n rasa kbahagian... sy jnis yg xsuka citer masalah pd kawan,act like cool konon, xpnah cter dkat famili.. i bear this all alone,,fighting it every single day... um btw sori panjang hehe.. so, apa pndpat akak? there is chance we r getting back? i think no..but who knows? haha... dy skrg mgkin da bahagia bsama yg baru..sy xpnah memarahinya atas kelakuanya..sbb smua mnusia buat silap..dy pn minta maaf.. tp rindu dan syg ini sgt tebal kepadanya... nk coll dy malu..feel awkward kan.. dy skrang pon cam xlayan dah sy.. kdg2 sy msg try buat joke, n dy blas spatah n snyap terus..haha am i that desprate?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam Dik.. oh thanks...

      Takziah sbb berpisah dgn Miss F. Bangkitlah dari kekecewaan itu Dik, ibarat mcm lirik lagu Datuk Shake "anugerah dari kegagalan". Anggap kekecewaan itu sbg pencetus semangat utk adik lebih berjaya di hari muka. Belajar bersungguh2, tak perlu menoleh ke belakang lagi sbb dia dah terang2an telah mencurangi adik. so, jgn biarkan diri dibelenggu oleh masa lalu, bunga bukan sekuntum... lagi pun tak lama harum.

      Redho, apabila kita redha dgn kekecewaan.. Allah akan ganti dgn yg lebih baik. Wallahualam.

      Delete
    2. Thanks for reply... noted. But easy said than done...hehe well, these things happened, ibarat lirik lagu Datuk Shake ye,haha so all in all... jgn bercinta masa muda, MASALAH jdinya...better trus kawin huhu... Thanks Sam

      Delete
    3. Ha'ah.... betul tu Dik.. kawin je terus.. lg berkat!. Cuba pinang Miss F tu. Mana tau, klu mmg dah jodoh. Tp make sure lepas kawin, suruh dia berniqab sbb takut2 ex-bopren dia masih kejar dia lg... Haha..

      p/s : just kidding.

      Delete
  29. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  30. salam kak miror,,sy baru lepas break dgn bf sy about a month ago,, dlm sebulan tu ade la (4-5 kali) sy jmpe n merayu dkt die,,tp die still dgn decision die,,sy cll and text die x pernah respond..so skrg da 1 1/2 week sy x cntact die,,tp die bt xtaw je..yg sy confius..last sy jumpa die die suh sy tunggu die,,kami break sbb die rse sy terlampau kongkong die n sy terlalu negative,,die ckp die nk space utk tenang kn dri,spend masa utk diri die n utk kwn2 die,,sy lg x phm,,die still bg duit kt sy (sy ade mslh duit n die taw)..tp die bt sy mcm x wujud lg.. what should i do miss miror?? ade lagi ke harapan utk relation kami nie?? sy syg die..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Membaca pd komen Sis, mcm dia masih menaruh harapan pd Sis... tp nampak gaya, dia seorang yg suka keluar ngan kengkawan ea?. Klu itu gaya hidup dia.. Sis kena biasakan diri dgn sikapnya itu.. sbb tak semua wanita (bila bergelar isteri nt) akan sanggup ditinggal2 hanya semata2 si suami berjumpa dgn kengkawan. Itu je point yg perlu Sis pikir. Klu Sis tanya Kak Mirror.. kelihatannya mcm dia masih ada harapan.. cuma... sebaiknya solat isytiharah adalah jln terbaik. Allah lebih maha mengetahui dari kita semua.

      Delete
  31. Salam miss mirrorr, saya dengan bekas kekasih dah 8 tahun jalin hubungan, dan kami telah berpisah 1bulan yg lepas atas kesalahan saya sendiri. Dia meminta putus kerana penat dengan saya sbb katanya saya terlalu mengontrol diri dia..saya menyesal dan masih berharap untuk bersamanya semula. Saya dah berubah jadi lebih matang.. Bagaimana cara untuk saya memikatnya semula miss mirror. Bantulah saya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam Dik..

      Selagi mana bekas kekasih adik belum bersuami, selagi itu peluang adik utk kembali padanya masih ada. Cuma sama ada berjaya atau tidak.. itu adalah atas ketentuan-Nya. Hati manusia adalah dlm genggaman-Nya. Allah saja yg mampu menukar hati manusia dari benci menjadi sayang atau sebaliknya. Maka, banyakkan sedekah al-fatihah moga2 si dia berlembut hati utk memaafkan dan kembali.

      Jika niat adik jujur dan ikhlas, pasti Allah permudahkan. Mungkin boleh gunakan "orang tengah" utk menyakinkan beliau yg adik dah benar2 berubah.




      Delete
    2. Saya sentiasa berdoa miss mirror agar hatinya lembut kembali, saya benar2 terseksa skrg ni.. Miss mirror ada tips untuk melembutkan hati dia.. Org tengah tidak menjadi, saya dah cuba

      Delete
    3. Usaha2 telah dibuat tapi masih gagal ye?. Bersabar ye. Percaya tak Dik kalau Kak Mirror katakan... bila satu hari nanti, adik dah mula redho kehilangan dia, bila hati dah mula pasrah... masa tu si dia akan berlembut hati. Selalunya mcm tu.. sesuatu tu bila kita dah tak terlalu mengharap, masa tu la penyelesaian dtg.. dan masa tu mungkin hati kita pula dah tawar (mungkin kita dah ada yg lain masa tu). Hehe.. Jadi tanamkan sikap berserah pada Allah. Banyakkan istigfar, Allah akan menolong adik keluar dari penyeksaan ini.

      Delete
  32. Terima kasih miss mirror, sy bertanya padanya siapakah saya skrg baginya, dia kata saya cuma stranger. Sedih

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...