Saturday, October 16, 2010

TIP AGAR BEKAS KEKASIH KEMBALI PADAMU SEMULA ...

Frust dengan status terbaru kekasihmu yang tak semena-mena di ruang sembang popular?.   Menangis tak henti2 lantas berfikir untuk mengharap dia kembali padamu semula?. "ABAIKAN" dia jika ingin kembali pada dia semula...


Remuknya hati dilukai..... tambah remuk lagi jika laman sembang popular itu bagai sengaja merobek hatimu yang telah sedia robek kerana "tidak dapat" menyembunyikan identiti terkini bekas kekasihmu... kerana status terbarunya... contohnya begini :

Miss Mirror is in relationship with Bujal (sekadar nama rekaan saja...).


Oh kalau I.... mungkin I akan deactivate account buat sementara waktu hingga benar-benar hatiku sembuh dari kelukaan itu.... 

Baiklah..... sebagai orang yang telah lama makan garam, I nak nasihat sikit Dik...ABAIKAN BEKAS KEKASIHMU JIKA KAU INGIN KEMBALI PADANYA....(mana la tau.. kau memang benar-benar tak mampu kehilangan dia.. rasa macam masih berharap untuk mencuba.. rasa macam.. sebenarnya hubungan kalian masih boleh diselamatkan..cuma tetiba je dia berubah.. rasa tak puas hati kenapa dia tetiba berubah.. rasa macam dia telah dihasut orang... rasa macam kau lebih hensem pun dari kekasih barunya itu.. dan bla bla bla bla bla...)





Mengapa I suruh you abaikan dia??.  Sebabnya.... jika kau terus-terusan merayu-rayu... si dia akan rimas!!!.  Perempuan rimas tau kalau dirayu-rayu... pening!!!. Kalau dia ego.... maybe egonya makin meningkat... orang tengah gila bayang la katakan.. tak guna kau nak merayu-rayu.... mendayu-dayu.... buat habis bil tepon je.

Kalau u selalu call dia.... "kembalilah padaku sayangg.... sayangg..... mengapa tergamak kau lakukan ini... bla bla bla"... so, bila masa pulak akan terbit kerinduan dia pada kau...sebab hari-hari dia dengar suara kau betul tak? Dengan cara pengabaian ini... she/he will have some alone time to actually get a chance to miss you.

Lagi satu.... pengabaian ini juga memberi ruang untuk dia mencari kesimpulan dalam dilema yang dia sedang hadapi.... give her/him a break. Mana la tahu kan... selama ini dia serabut sangat dengan kerenah kau.... tu yang datang entah jejaka/awek mana terus la dia sangkut. Bagi dia rehat-rehatkan minda dulu untuk kembali ke pangkal jalan.





Selain dari itu..... bersendirian ini juga memberikan ruang untuk kau memperbaiki kelemahan diri. Lihat pada cermin hikmat MISS MIRROR ini.... apa selama ini yang kurang pada kau. Then try buat perubahan.

Walaubagaimanapun situasi di atas bergantung pada tahap mana dia cintakan kau. Kalau cinta barunya itu dirasakan terbaik buatnya... pengabaian ini mungkin gagal untuk menyelamatkan perhubungan uoll malah menjadikan ianya lebih parah.... apatah lagi jika si perampas itu memenuhi kreteria yang selama ini si bekas kekasihmu itu impikan. Hanya keimanan yang teguh berjaya menyelamatkan anda dari terus huru-hara dengan kekecewaan ini..... Percaya pada qada dan qadar bahawa rezeki, ajal maut dan jodoh pertemuan adalah di tangan Allah semata-mata.... itu adalah lebih baik untuk menyembuhkan kelukaan di hati.




I believe one fine day, Allah pasti akan temukan seseorang yang mampu membuat hidup kau saaaaaangat bahagia (baca kisah wanita yg bangkit dari kegagalan ini).... PERCAYALAH dan ketika itu kau pasti akan berterima kasih atas kekecewaan ini. 

Sekian dan selamat mencuba.







Peringatan IKHLAS -   Percintaan sebelum kahwin hanya merupakan ZINA HATI..  Pernikahan adalah jalan terbaik.   Awas!.  Jauhi zina.






PENAFIAN ENTRY : TIDAK BERCAKAP MELALUI PENGALAMAN PERIBADI..... actor-actor kacak yang terlibat di dalam cerita di atas tidak menyentuh pada seseorang individu sahaja tetapi secara GENERAL!.  Jika ada persamaan, ia hanyalah kebetulan semata.





NOTA :- 
Bagi yg pompuan, apa kata adik-adik forwardkan entry DOSA-DOSA PLAYBOY ni kat dia, biar dia ingsap dan bertaubat... kekeke...

ATAU


Ubati kelukaan hati adik2 dengan membaca entry ini -  Kerana Allah Sayangkan Kita


**Jangan lupa menonton TV2 hari ini, JUMAAT pukul 1 tghari, "MISS MIRROR dlm APA KATA WANITA ZAMZARINA," 


RELATED POST :   CINTA PERTAMA AMAT BERMAKNA BAGI LELAKI

P/S :  Normally, people do not understand the things we do for them, until we stop doing it...and then, they'll feel the missing to our value and our soul around them which they lose it and lose what it makes in themselves, and that we are the person who fulfill their lives with wonderful details, but UNFORTUNATELY..... they only feel it when time is over.....



86 comments:

  1. Lebih baik putus cinta, daripada besok bercerai-berai setelah berumah tangga.

    Malunya lelaki merayu2 macam tu.

    ReplyDelete
  2. eik...

    kak MM...ayu kan ada rahsia ttg citer kekasih lama..adeh....jgn lah berulang kembali..

    dah putus..?..putus jer...

    ReplyDelete
  3. MS ~ tidak salah lelaki merayu..itu tandanya betapa cintanya dia kpd wanita itu.... Lelaki yg bersungguh2 spt ini la yg sebaik2nya dijadikan suami...sbb ada unsur2 kesungguhan.. cumanya.. klu dah sampai membuang masa dan ibarat mencurah air di daun keladi...sebaiknya lelaki itu mengatur langkah dan bina je hidup yg baru...

    AYU ~ Wow!! Apakah "rahsia" itu? ;) kwang kwang kwang..

    ReplyDelete
  4. kebahagiaan dalam perpisahan seperti lagu shahir

    ReplyDelete
  5. MummyShane ~ begitu ya? hopefully begitu bagi mereka2 yg kecewa di luar sana.

    ReplyDelete
  6. miss mirror...bukan nak ckp besar tp kalau boleh tk nak balek semula. melihat pengalaman sekeliling sebagai pelajaran. biarlah sendirian...

    ReplyDelete
  7. Eh you all ni...sgt tegas ya! Hehe.. I likee!!! Thanks for all the comments!

    KENGKAWAN/CUTE OVEN ~ tengok dulu pada reason dia kot.. klu munasabah, don't mind utk dipertimbangkan..& mesti berjanji utk tidak ulangi.
    Bergantung pd tahap mana pengkhianatan yg dilakukan..sometimes ada yg disebabkan unsur2 "ilmu hitam".. maybe masih boleh dipertimbangkan kot... maybe la... ini menurut pendapat2 insan2 yg hatinya pernah dilukai.

    ReplyDelete
  8. saya setuju sangat dengan komen ringkas 'kengkawan' sekali melangkah takkan toleh belakang semula...jika kita berpisah dengan seseorang itu, bukan bermakna kita gagal dalam percintaan....[sebab Tuhan tahu dia bukan pasangan yang sesuai untuk kita...not our soulmate la]...Tuhan sediakan orang yang lebih baik untuk kita dimasa akan datang...tapi bagi saya tak salah berduka @ sedih kalau putus cinta..cuma janganlah sampai memudaratkan diri...

    ReplyDelete
  9. NOORGIE ~ u juga adalah seorg yg TEGAS dlm percintaan. Syabas! :D

    ReplyDelete
  10. kak sam, hari ni dania dah lempang si dia..dania rasa puas sb selama ni dania bnyk sgt terluka dgn dia..

    xkan bg dia peluang ke2 lg..
    die xlayak!!

    ReplyDelete
  11. DANIA ~ ya la kan...kita ni perempuan..amat pedih bila dilukai. K.Sam faham perasaan Dania.. Moga Dania jumpa org baru yg jauh lebih membahagiakan. Ameen.

    ReplyDelete
  12. sakityne menanggung rindu di atas perpisahan .tabah
    hadapi dugaan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya Allah kesiannya... harap tabah menghadapi, pasti Allah ingin menggantikan dgn yg lebih baik. Ameen.

      Delete
  13. miss MM : sy da cuba diamkan diri . tp dia ta kembali dgn sy pun . hehe . its ok lah , bukan jodoh . redha je ! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. NELIA - bersabarlah.... pasti Allah sedang merancangkan sesuatu yg lebih baik, in shaa Allah.

      Delete
  14. sy bru je dtggalkn hmpir 1bln ni... tp spnjg tggalkn adalh 4kli dh jmp.... sy bntu tuk dptkn dia kmbali... kna hti ni mmg mncntainya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau mmg dah jodoh, putus mcm mana sekali pun pasti dia akan kembali Dik.. cheer up!. :)

      Delete
  15. saya bru jak d tgal ole kekasih yg saya paling sayang.. saya begitu lemah tanpa diri nya di ku.. saya berharap sangat dia kembali pada diri ku... saya dah banyak salah dengan diri nya... sekiranya dia kembali pada ku kembali saya akan tebus kesalahan yang pernah saya lakukan... dia ada orang lain dalam hidup nya... saya teringin dia kembali.. diri ku sangat lemah tanpa diri nya kerana dia la semangat hidup ku ..tolong doa aku agar dia kembali dalam hidup ku ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. SM - Yalah Kak Mirror doakan. Kalau dah jodoh, bergaduh bertekak bagai pun akhirnya dia pasti akan kembali ke sisi kita. Don't worry.

      Delete
  16. relek n cool down dlu.. klu ptus trus t mnysal..sbb hbgan dlu blh dprbaiki tp xsma bila dgn yg baru..

    ReplyDelete
  17. klu ptus time bngang mang puas..tp bila lma ckit nyesal jgak.. so..nk habaq ..klu hbngn baru mang x sma dgan hubngan yg lama.. yg lama blh pe baiki..

    ReplyDelete
  18. Dh tggu 10 bln dh...xde pom kembli...dh puas ku mncuba.....dan brusaha .....smua di block die..xthu nk cri die mcm mne lgi

    ReplyDelete
  19. dia suruh saya ngorat dia balik....mati laaa mcam tu dh laaa saya ni pemalu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uiiish untung ko .. Sahut la cabaran tu .. Klo aq .. Aq xkn sia2kan .. Yelakan .. Laki kn mmg hati keras ble dh ade.. Ble xde baru nk trngade2 .. N aq akn ckp mcm ni kt dia .. "saya akan terima awak bila awak dah janji untuk terima saya sebagai suami awak yang sah dan takkan curang."

      Delete
  20. Hehehe..
    Bersabar ye adik2 Kak Mirror semua...
    Kalau ada jodoh tak ke mana, kalau takde jodoh, pasti Allah
    akan ganti dgn yg lebih baik.. inshaallah.

    ReplyDelete
  21. hmm..sedih..baru je 3 hari kene tinggal.dia ada orang lain...sy nak try lagi dengan dia pun dia dah taknak.padahal sy ngan dia dah dekat setahun,n gf baru dia baru beberapa minggu. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedihnyaa. Bangkitlah dari kesedihan itu Sis.
      Pasti ramai lagi insan2 lain yg sedang beratur ingin mengetuk pintu hati Sis.

      Delete
    2. Kalo laki mcm tu .. x usah lee .. Tak ada ciri3 setia langsung .. Serupa dengan rx saya sebelum ni .. X sampai sebulan ptus .. Dh ade org lain .. Katenye .. Nk bebas /single smpai blan 9 .. Tp blan 1 pn dh ade org lain.. Adess

      Delete
  22. Assalamualaikum...akak, hubungan saya dengan kekasih bergolak sebab beliau fed up dengan cara saya yg agak kurang menghargainya dan kehadiran orang ketiga dalam hidup dia...

    kami hanya berjumpa 2-4 bulan sekali sahaja...dan kekasih saya seorang nurse...beliau fed up kerana saya telah 4 kali berturut-turut terlepas peluang berjumpa dengannya sewaktu beliau cuti balik kampung....sebelum itu saya juga pernah berkali-kali mengugut untuk meninggalkannya jika dia enggan mengikut nasihat saya(kesilapan terbesar saya)

    masalah orang ketiga timbul setelah kekasih saya mula anggap saya sudah tidak mahukannya lagi....alhamdulillah orang ketiga itu sedar akan kesalahannya dan meminta maaf kerana mengganggu hubungan kami dan sudah menghilangkan diri...tetapi sekarang kekasih saya masih lagi fed up dengan saya walaupun saya sudah sedar dan memohon ampun maaf walaupun sudah agak terlewat...

    si dia memaafkan saya,tapi beliau kata sayangnya kepada saya sudah tidak lagi sama(berkurang atau hampir zero)...setiap kali saya call, sambutan suaranya tidak lagi ceria dan seperti dulu...si dia banyak mendiamkan diri melainkan saya yang bertanya khabar dirinya,kerjanya,dan kehidupan sehariannya...keadaan ini berterusan sudah hampir sebulan...

    sebelum krisis saya hanya call si dia 3-4 hari sekali, bermula kira2 2 minggu sebelum saya tahu isi hatinya dan kehadiran orang ketiga itu, saya sudah tidak henti2 call beliau dan cuba memenangi hatinya kembali kerana terasa kelainan caranya melayan saya....dalam tempoh itu saya memaksa,memujuk,merayu,bersemuka dengannya tapi masih sama keadaannya...

    beliau hanya mengatakan beliau maafkan saya tetapi sudah tawar hati walaupun masih ada sekelumit je sayang dan cinta terhadap saya....beliau meminta saya melepaskannya dan beliau ingin bebas....saya berbincang dengannya dan beliau bersetuju untuk tidak berpisah tetapi dengan syarat saya tidak kecewa jika layanan dan perasaan dia tidak seperti dulu...

    adakah cara mengabaikan si dia buat sementara waktu sesuai dengan situasi saya ini??....kalau sesuai berapa lamakah tempoh tersebut mengikut pandangan akak??

    p/s:utk pengetahuan akak kami tidak pernah miss satu hari pun tanpa contact call atau text sepanjang 3 tahun berhubungan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam Dik..
      Sukar utk Kak Mirror nyatakan berapa lama...
      tapi hati wanita bila sedang terluka.. perlukan sedikit
      masa untuk memujuk hati, perlu masa untuk bersendirian.

      Cuba dulu dlm masa seminggu, then selepas dari "pertapaan" itu, buat kejutan pada dia dgn menyatakan yg adik ingin melamarnya sbg isteri. 3 tahun perhubungan, itu satu tempoh yg agak lama.. pasti beliau inginkan hubungan yg lebih serious dan tak ingin dipermainkan lagi.





      Delete
    2. Saya setuju pendapat akak. Wanita memang perlukan sedikit masa untuk memujuk hati. Cuma kali ini saya tidak mahu tersilap langkah atau terburu-buru macam dahulu dalam keadaan genting ini. Kerana saya kini sudah fobia untuk mengecewakannya.

      Bernas juga cadangan akak ni yer...hihii

      Terima kasih di atas nasihat akak dan keprihatinan akak....Jazakallahu

      Delete
    3. Sama2 Dik..
      Moga Allah percepatkan jodoh kalian.

      Delete
    4. Wahh situasi kite same la cume kes org ketiga n miss untk jmpe dye tu .. X ade la .. kes saye ni .. Sye start kapel dgn dye mse form 3 .. Jrk umo kami 5 thun .. Saya lebih muda .. Skrg saya tgh spm .. Perh .. Bulan ni lak dye wat hal .. Birthday saya 23 okt ... Dia start buat hal 20 okt .. Dye mnta ptus 26 okt .. Saya start exam .. 3 nov .. Ha bygkn situasi saye .. Smpai skrg ni .. 19,20 nov saye msih exm .. Admath dgn fizik lak tu .. Dia ada semua sifat detia kt mne2 blog yg share ciri2 wanita setia .. Dye mnta ptus sbb dye trlalu buk fkr yg saye akn tngglkn dye ble msok U atau apa2 nanti .. Tp saye dah janji akn mnyunting bunga masa umo saye 20 thun nnti .. N saya selalu ada disisi dia .. Tp dia mcm ni .. Dia kaye .. Dia janji akn terima saya jika ada jodoh .. Yg saya pelik .. Knp dia buat mcm tu sdangkn .. Saya boleh rasa perasaan rindu dia terhadap saya .. Jd Miss M .. Apa pendapat Miss? Apa saya perlu buat? .. Harap tak ada kaitan dgn mninggalkan dia sbb saya dah janji.

      Delete
    5. Jika sayangkan dia, belajar bersungguh2. Perjalanan awak masih panjang.

      Delete
  23. Amiin...mintak maaf kak, lupa nak tanya, pendapat akak la sebagai perempuan, sekiranya baru 2-3 hari saya abaikan dia tapi dia dah contact sy sama ada call atau text, perlukah saya respond to her atau biar je dulu sampai cukup tempoh seminggu baru respond??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Respond je la Dik kalau dia yg contact dulu...mungkin hati dia dah sejuk kot.

      Delete
  24. ok...trma kasih akak Mirror....Assalamualaikum =]

    ReplyDelete
  25. Salam kak mirror..dah lebih seminggu sy dgn teman wanita sy tak contact atas alasan dia nak some space to heal her heart atas apa yg saya lakukan dulu.. perlu ke sy tunggu lagi respond dari dia atau saya kena mula bertexting dengan dia..
    untuk pengetahuan akak,dia kerap post2 quote kat laman sosial tentang move on and get over the relationship. tapi sy tak jemu berdoa setiap hari dia kembali pada sy. sy mmg syg akan dia & betul2 sedar atas kesilapan sy mengabaikan dia selama ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam Dik..

      Jika si dia masih ada dlm frenlist, itu masih satu petunjuk bahawa peluang utk berbaik semula itu masih ada. Jika dah block tu mungkin lain cerita. Cara terbaik ialah... teruskan berdoa, ubah mana2 sikap kita yg beliau tidak senangi selama ini. Buktikan bahawa anda adalah insan yg mampu menjadi imam yg baik untuknya satu hari nanti. Tunjukkan kematangan dlm post (status) di laman sosial. Tunjukkan keceriaan dlm setiap status (meski terpaksa berlakon).. sbb semua faktor2 ini secara tak langsung menaikkan aura dlm diri kita yg mana ianya adalah faktor penting utk menjadikan org lain senang dgn kita.

      Ok Dik... andai ada jodoh tak ke mana, tp jika sebaliknya.. pasti Allah akan hadiahkan yg lebih baik utk adik kerana jodoh itu rahsia Allah yg telah tertulis sejak 4 bulan dlm kandungan lg, Allah adalah sebaik2 perancang.. apa yg diberi adalah yg terbaik utk setiap hamba-Nya.

      * sama ada nk text dia atau tidak.. sukar utk Kak Mirror berikan jawapannya..

      Delete
  26. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  27. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  28. Salam kak mirror... um akak punyer blog is the best btw... n full of asam garam...hehe
    Btw kak, sy rasanya sudah dekat setahun ditingalkn oleh Mrs F ni...Dlam diam, dy sudah mencintai org lain... snang cerita cam lagu papinka masih mencintaimu gitew..hehe, Em kami sudah bersama hampir 7 tahun n 2014 ni mungkin tahun ke 8. But, dy dh ada yg lain... dy sendiri berkata yg dia sygkan sgt kekasih barunya itu... padahal, hbungan kami selama ini elok jer,sy xnmpak pun dy xhppy ke pe ke...pe2 hal dy mngadu dkat sy kcuali ttg dy sygkan mamat ni. first, dy ckap cuma brkawan,so sy biarkan sbb kawan kan..sy xde hak nk halang..tp sy beri nasihat agar jgn dgr masalah org lain..6t hati bisa berubah... well, smua da trlambat:)
    Apa sy cuba bg tahu, sy sgt merinduinya...felt like everything went wrong without her.. rsult stdy teruk, not motivated, lost a dream.. sy knal dia dari form 1 lagi..hehe cuba tackle tp xpnah dapat.. n form 4 baru dapat.. sy ingt ia cinta monyet..tp mkin sy mngenalinya, sy mula tahu n rasa kbahagian... sy jnis yg xsuka citer masalah pd kawan,act like cool konon, xpnah cter dkat famili.. i bear this all alone,,fighting it every single day... um btw sori panjang hehe.. so, apa pndpat akak? there is chance we r getting back? i think no..but who knows? haha... dy skrg mgkin da bahagia bsama yg baru..sy xpnah memarahinya atas kelakuanya..sbb smua mnusia buat silap..dy pn minta maaf.. tp rindu dan syg ini sgt tebal kepadanya... nk coll dy malu..feel awkward kan.. dy skrang pon cam xlayan dah sy.. kdg2 sy msg try buat joke, n dy blas spatah n snyap terus..haha am i that desprate?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam Dik.. oh thanks...

      Takziah sbb berpisah dgn Miss F. Bangkitlah dari kekecewaan itu Dik, ibarat mcm lirik lagu Datuk Shake "anugerah dari kegagalan". Anggap kekecewaan itu sbg pencetus semangat utk adik lebih berjaya di hari muka. Belajar bersungguh2, tak perlu menoleh ke belakang lagi sbb dia dah terang2an telah mencurangi adik. so, jgn biarkan diri dibelenggu oleh masa lalu, bunga bukan sekuntum... lagi pun tak lama harum.

      Redho, apabila kita redha dgn kekecewaan.. Allah akan ganti dgn yg lebih baik. Wallahualam.

      Delete
    2. Thanks for reply... noted. But easy said than done...hehe well, these things happened, ibarat lirik lagu Datuk Shake ye,haha so all in all... jgn bercinta masa muda, MASALAH jdinya...better trus kawin huhu... Thanks Sam

      Delete
    3. Ha'ah.... betul tu Dik.. kawin je terus.. lg berkat!. Cuba pinang Miss F tu. Mana tau, klu mmg dah jodoh. Tp make sure lepas kawin, suruh dia berniqab sbb takut2 ex-bopren dia masih kejar dia lg... Haha..

      p/s : just kidding.

      Delete
  29. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  30. salam kak miror,,sy baru lepas break dgn bf sy about a month ago,, dlm sebulan tu ade la (4-5 kali) sy jmpe n merayu dkt die,,tp die still dgn decision die,,sy cll and text die x pernah respond..so skrg da 1 1/2 week sy x cntact die,,tp die bt xtaw je..yg sy confius..last sy jumpa die die suh sy tunggu die,,kami break sbb die rse sy terlampau kongkong die n sy terlalu negative,,die ckp die nk space utk tenang kn dri,spend masa utk diri die n utk kwn2 die,,sy lg x phm,,die still bg duit kt sy (sy ade mslh duit n die taw)..tp die bt sy mcm x wujud lg.. what should i do miss miror?? ade lagi ke harapan utk relation kami nie?? sy syg die..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Membaca pd komen Sis, mcm dia masih menaruh harapan pd Sis... tp nampak gaya, dia seorang yg suka keluar ngan kengkawan ea?. Klu itu gaya hidup dia.. Sis kena biasakan diri dgn sikapnya itu.. sbb tak semua wanita (bila bergelar isteri nt) akan sanggup ditinggal2 hanya semata2 si suami berjumpa dgn kengkawan. Itu je point yg perlu Sis pikir. Klu Sis tanya Kak Mirror.. kelihatannya mcm dia masih ada harapan.. cuma... sebaiknya solat isytiharah adalah jln terbaik. Allah lebih maha mengetahui dari kita semua.

      Delete
  31. Salam miss mirrorr, saya dengan bekas kekasih dah 8 tahun jalin hubungan, dan kami telah berpisah 1bulan yg lepas atas kesalahan saya sendiri. Dia meminta putus kerana penat dengan saya sbb katanya saya terlalu mengontrol diri dia..saya menyesal dan masih berharap untuk bersamanya semula. Saya dah berubah jadi lebih matang.. Bagaimana cara untuk saya memikatnya semula miss mirror. Bantulah saya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam Dik..

      Selagi mana bekas kekasih adik belum bersuami, selagi itu peluang adik utk kembali padanya masih ada. Cuma sama ada berjaya atau tidak.. itu adalah atas ketentuan-Nya. Hati manusia adalah dlm genggaman-Nya. Allah saja yg mampu menukar hati manusia dari benci menjadi sayang atau sebaliknya. Maka, banyakkan sedekah al-fatihah moga2 si dia berlembut hati utk memaafkan dan kembali.

      Jika niat adik jujur dan ikhlas, pasti Allah permudahkan. Mungkin boleh gunakan "orang tengah" utk menyakinkan beliau yg adik dah benar2 berubah.




      Delete
    2. Saya sentiasa berdoa miss mirror agar hatinya lembut kembali, saya benar2 terseksa skrg ni.. Miss mirror ada tips untuk melembutkan hati dia.. Org tengah tidak menjadi, saya dah cuba

      Delete
    3. Usaha2 telah dibuat tapi masih gagal ye?. Bersabar ye. Percaya tak Dik kalau Kak Mirror katakan... bila satu hari nanti, adik dah mula redho kehilangan dia, bila hati dah mula pasrah... masa tu si dia akan berlembut hati. Selalunya mcm tu.. sesuatu tu bila kita dah tak terlalu mengharap, masa tu la penyelesaian dtg.. dan masa tu mungkin hati kita pula dah tawar (mungkin kita dah ada yg lain masa tu). Hehe.. Jadi tanamkan sikap berserah pada Allah. Banyakkan istigfar, Allah akan menolong adik keluar dari penyeksaan ini.

      Delete
  32. Terima kasih miss mirror, sy bertanya padanya siapakah saya skrg baginya, dia kata saya cuma stranger. Sedih

    ReplyDelete
  33. Assalamualaikum, kak, si dia adalah cinta pertama saya, sudah 8 tahun kami bersama, mcm2 masalah yg timbul selama 8 tahun ni, alhamdulillah dpt diselesaikan, baru2 ni saya merisik si dia, berbincang ingin tunang pada bulan 12 ni.. Tp akhirnya saya dpt taw die curang dgn saya.. Hari2 saya merayu supaya die kembali kpd saya, whatapp, wechat, Facebook sudah di block tinggal no phone saja X d block lagi, si dia kata saya mengabaikan die, selalu marah die, tp sudah 2 minggu tanpa apa2 berita, saya dah rasa give up tp saya syg kan die..Mcm mana ni kak.. Apa perlu saya buat.. Adakah kene abaikan die dlm seminggu bak kata akak.. Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam Azman..

      Kalau dah sampai block2 bagai menandakan dia dah betul2 rimas dan perlukan privacy.

      Tak pasti Kak Mirror sama ada "tip pengabaian" akan berkesan atau tidak, semua bergantung pd sejauh mana cinta dia pd adik. Klu masih ada sekelumit syg di hati dia, seminggu pengabaian sudah cukup menerbitkan rasa x keruan di hati dia. Cubalah dulu ye... tp klu x berkesan, menandakan dia bukan jodoh yg tertulis utkmu..

      Delete
  34. Salam kak.,sy bru je d tgglkn oleh mkwe sy 2 hari..sy trkejut tiba2 je dy nk ptos dgn sy..mmg kita org ada gaduh..tp sblm ni pn ad gaduh jgk..xdela smpai nk ptos..mse kte org gaduh,ada laki angkat fon..mse tu hati sy mmg sakit..tp smlm dy sms ckp nk ptos..sy xtau ape slh sy smpai dy buat sy mcm ni..sy nk mntk pndapat akak,kalau dy sms sy ape ptot sy buat?sy nk buat dy mnyesal sbb tgglkan sy..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalakumusalam Saiful..
      Pertama sekali, K.Mirror doakan adik tabah. Percayalah Allah ingin memberi yg lebih baik.

      Seeloknya tidak perlu berdendam, jika si dia sms utk putus.. nyatakan je "ok, saya doakn awak bahagia dgn keputusan ini.". Boleh jugak klu nk titipkan salam kemaafan, kot2 selama berkawan ada mengguriskan hati dia. Pastu say good bye.. and bukak lembaran baru.

      Moga Allah membantumu.

      Delete
    2. Kalau dy sms untuk brbaik mcm mana?sy tkot nk trime dy lg..ape perlu sy bg thu dy?

      Delete
    3. Kalau tak berminat utk kembali atau dgn niat utk menikahi, tak yah reply.

      Delete
  35. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam Nurul..

      Mereka just fren je kot?. Awak yg terlebih cemburu?. Hehe.. Atau bopren awak tu "mata keranjang" ke Dik?. Berat mengkahwini jejaka mata keranjang Dik (sini nak, sana nak).. tp Adik solat istiharah je la ye.. biar Allah yg berikan jawapannya.

      Delete
  36. Kak .. Ini kesah saya .. Saya dah bersama hampir 3 tahun .. Lg 3 blan stgh msok 3 tahun .. Kami brknalan dri skype .. Kwn dia kenalkan dia pada saya .. Dalam tempoh perhubungan .. Kami tlah brjumpe sbnyk 5-6 kali .. Kami brcinta jarak jauh .. Mse brknal .. Thun 2012 tu saye umo 15thun 5 tahun lbih muda dri dia .. Skrg saya tengah bulan spm ni!! Nov .. kami ada brgaduh smpai dia mnya ptus byk kli .. Tp sblom tu dia ada kata .. Permpuan cakap ja nk putus tp sbnanya tak .. Ok saya ambil ringan .. Tapi menangis gak sbb dia kata mcm tu .. Tp saya prcayakan dia .. Dan lagi .. Dia miliki semua sifat wnita setia kt mne2 blog share ciri2 wanita stia tu .. Dia mula berubah sejak 19 mlm .. Siang tu dia ok je .. Siap nyanyi mcm2 lagu utuk saya .. Tp hari tu saya demam ..dia ada minta saya nyanyikan lagu untuk dia .. Saya pun janjii la mlm tu untuk nyanyi tapi demam saya asih yak pulih

    ReplyDelete
  37. Waktu tu saya tak sihat lagi .. Jadi saya tak dapat nak nyanyikan untuk dia .. Esoknya saya masih dmam .. Makin teruk! .. Saya jd kurang lyn dia sbb tak larat .. Esoknya saya x on apa2 untuk contact dia malah sekola pn x pegi .. Tgh exam tu .. Hmm .. Esk nye dia snyap ja .. Waktu 23 okt tu ..birthday saya tu .. Dia layan saya mcm nk xnk ja .. Saya tak tau kenapa .. 3 hari lpas tu .. 26 hri bulan hri ahad .. Dia mnta ptus .. Saya tnya la sebab .. Diakata .. "org asyk fkr b tinggalkn org .. Nnti b.msuk plkn, msuk U n kje lagi .. Kt U tu rmai prmpuan .. Nnti b trpkat .." saya cakap t dia "tak .. B bukan mcm tu b setia dengan syg ..x pnah pn b tngglkn atau mnduakn syg.. Syg prcyalah b setia" .. Stu dia jwb "b sekolah lg .. Nnti b dh msuk U .. B tau la nnti .. Sume laki mcm tu .. " .. Saya fhm prasaan dye x rcyakn lelaki sbb dia byk kli kne tnggl dn diduakan .. Dia ni memang jenis ganas n kasar tp penyayang n manja .. Bab apa2 pmberian .. Dia memang tak berkira .. Dtg jmpe sye .. Sewa hotel dkat 300 untk 2 mlm .. Blnje saye mkn .. Dia ada duit sbb dh kje farmasi .. Saye ni bdak hingusan je .. Nk topup pn mntak mak ayh blikan .. Adess .. Kan dia minta ptus tu .. Sya pjuk n mroyan la jgn tngglkn saya .. Saya rasa x sedap hati dengan perbuatan saya tu .. Tp dia call pn x angkt n wasap suke blok tp saya fhm yg dia rimas .. N dia ada shri tu dia luahkn kt saya .. Dia rindu sgt kt saya .. Pstu dia send gmba manja .. Manja yg ikhlas la . Saya tau rupa ikhlas dia mcm mana .. Hehe .. Pstu x lama lepas tu dia x layan saya .. Saya meroyan la kat fb .. mcm2 gmba kat2 psl cinta n vd proposal .. Mkin x sdap hti . Saya rasa saya x patut .. Pastu dia mrh la .. Dia ada ckp skali .. "jgn smpai org blok b dri hidup org" sbb sblom ni kami dh brjnji2 kata . Dia janji aan terima saya jika ada jodoh .. Saya ata lah .. Kalau tak usaha .. Jodoh tu tetap pergi .. Tp dia tetap berkeras .. Tp saya masih dapat rasa yg hati dia rindukan saya sgt2 .. Tp saya yg meroyan n risaukan dia lebih .. Jd pndgn Miss M .. Mcm mana .. Ada eluang x n apa prlu saya lakukan .. Saya dah redi untk buat apa saja yg boleh saya lakukan sebab saya xkan ptus asa .. Lgpun saya dh brnji dgn dia akn nikah dia bila umo sya 20 thun pd 2017 .. Saya jnji tu waktu thun ke dua bersama .. Jd .. Apa pendapat Miss M? Hrp baik2 dan selari dgn hasrat saya untuk nikahi dia ya .. :) saya ikhlas cintakan dia .. Dia pun sama cuma kurng prcayakan saya sbb pnah gduh kannnn...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau ada niat menikahi.. usaha utk belajar bersungguh2. Fokus pd pelajaran. Sbg adult.. itu je yg mampu Kak Mirror nasihat sbb awak masih belajar, priority awak adalah parent dan ilmu. Fikirkan ttg mereka.

      Ttg persoalan jodoh.. serah pd Allah, lari ke mana pun dia.. andai Alllah dan tulis itu jodoh kita.. x akn ke mana.

      Ok dik. Moga cemerlang dlm SPM.

      Delete
    2. Ermm ok .. Bila syq trbyg saya dalam U nnti .. Sya msti sunyi .. Hmm waktu si dia pract .. Saya ada bg smgt diagaduh kwn ke .. Sakit kaki ke .. Saya ada .. Tapi saya nak pendamat Miss M .. Dia janji dia aan terima saya .. Jd .. Boleh saya percaya dia tak? Saya ni kurang yakin dgn prmpuan sbb mmg mejoriti permpuan tak boleh hidup tanpa lelaki .. Jd apa pndpt Miss? Patut saya percayakan dia atau saya terpaksa epaskan dia?

      Delete
    3. Jgn difikirkan perkara yg belum berlaku Dik. Kita tak tahu apa yg bakal berlaku di kemudian hari.

      Harap entry ini dapat membantu sila klik :-

      Cinta Di Zaman Persekolahan


      Delete
    4. Hmm . Saya mood down bleh kate .. Down gile .. Tgh exam dia buat mcm ni .. Walau pun saya faham tp klau stakat ptus tak apa .. Tp ni tak layan .. Ermm yang tu yg buat saya gila tu ... Tp takpa .. Saya brsrah kpd Allah untuk aturkn jln yg trbaik untk kami trus bersame malah lebih bahagia .. Amin .. Doakan untuk kami ya .. Mudah2 dia berubah hati kembali ye .. Saya minta maaf dkat Miss sbb buat miss stress .. Hehe .. Sory ya .. Bg kami yg brusaha ni smgt untuk berusaha ya .. Thx kak .. Isnin n selasa ni kimia n bio .. Arrghhh

      Delete
    5. Haha.. k.mirror stress bukan apa.. sbb takut apa yg Kak Mirror ckp akn buat adik lg down.

      Welcome. Buat yg terbaik exam Kimia dan Bio tu nt. Anggap semua yg berlaku sbg cabaran.
      .

      Delete
  38. Ok kak .. Yg ni saya open mind .. Apa sebanya pendpt kak? .. Saya akan prtmbangkn .. Jgn risau.. Walai tgh risau .. Hha ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pendpt K.Mirror .. study hard.
      Ada ustaz td menulis..
      Jika putus cinta. Aljawab..
      "Ada duit RM10 ribu?. Jika ada.. pegi menggembara, cari ilmu. Jika xde... cari duit.".

      Ok Dik. Wish u luck. Kalau dia jujur.. dia x akn buat awak stress di minggu exam. So, fikir2kan la...

      Delete
    2. Ooohhhk .. Saya fhm mksud kak .. Thx kak .. Tp xpa .. Saya akan usaha dulu .. Kalau tak dapat .. Saya usaha lagi.. Haha .. Tp kalo dia kahwin bkan dgn saya .. Baru saya tawakal .. Hihi .. Xpe kan? .. Saya doa dia byk2 alFatihah yek .. Hehe

      Delete
  39. salam kak..

    12/11.. sehari sblum tu die mcm biase je tp pade esok ny kami bergaduh atas faktor sye xdpt trime y die beritahu sye die nk kluar makan dgn sorg kawan llaki die.. sye mrah sgt mse tu sbb die nk lkuar bdua n mlm lak tu.. die bru duk bandar bpe hari.. kami dah couple dekat 6 tahun dah akak.. sejak 25/5/09.. byk knangan pahit manis y xpnah sye nk lupe kn... tp knape ye kak scare terlalu mndadak die brubah pade sye.. sblom ni gaduh la wlau cmne pon tp akhir ny hbgn kami jd smkin rapat bile bgaduh..tp skrg die btol2 brubah pade sye.. syg knal die sgt2 die btol2 seorang y setia sblom ni slme 6 tahun.. sye cerita kn mslah ni pade kawan rapat die n kawan die tu pon awal2 lg dah warning sye kate jgn curang sbb si dia tu seorang y sgt setia pade sye.. slame 6 tahun 6 sye masuk Universiti wlaupon kkadang hati trase goyah tp sye cekal kan hati sye tuk setia dgn dia.. waktu mula perkenalan sye biase je dgn dia tp die dah pupuk kn rase cinta dlm hati sye thadap dia.. result ny sye skrg sye btol2 xdpt nk hdup tanpe dia.. sgale manis ttg die trus hilang mndadak... die kate hati nya dah berubah dan ad org lain.. tp bile sye bjumpe dgn ny die kate die mmg xde org lain lak.. sye pelik y mne 1 betul y mne 1 tak...td die kate demi Allah hati die bkn pade sye.. terduduk sye dpn dia.. tp die tak nafi kn die cinta kan sye n die syg kn saya.. knpe boleh jd mcm ni.. faktor kluarga mmg xde hlgn.. cinta tp hati bkn pade sye.. mcm mne ni.. sye btol2 keliru.. msg sye pun die dah xbalas kalau balas pon nk xnk jer.. sye tahu sgt die mmg org y stia.. tp knpe mendadak mcm ni... sblom ni mrate2 die pergi kerja tp xpnah jd mcm ni.. smpai je die ke bndar tu hati die mcm brubah trus pade sye.. die ungkit kesilapan sye pade waktu dulu y terlalu lme untuk di jadikan alasan.. sye xtau ap y terjadi pade die.. ape y harus sye buat.. 6 tahun phbungan kami prsaan cinta sye pade die mmg xterungkap.. dpd tarikh 12/11 tu smpai skrg xterhenti air mata sye tkenangkan dia.. kami still berhubung.. die nk sye beri kn die mase sbulan untuk mnyendiri tp sye xkasi.. sye kasi smgu tp die kate terlalu cepat.. sye tahu kalau dah smpai sbulan sye beri die mase, pasti die akn lg jauh dpd sye.. bile xberjumpa syg, cinta,rindu, sume xtrungkap.. terlalu nampak care die nk jauh kn diri die dpd sye.. kawan2 rapat die pn pelik knape kami jd mcm ni sbb hbgn kami mmg dorang ibarat kn lain dpd y lain.. terlalu setia.. knpe skrg ni sperti ni n sye xrse die btol2 ade org lain.. sye xdpt cari punca sbnr.. 6 tahun kami jalinkan hbgn prsaan sye pade die dah terlalu dlm.. sye btol2 xdpt tenangkan diri.. org kate law jodoh tu xkmne..mgkin Allah nk temu kn kite dgn org y lebih baik.. tp sye btol2 xdpt nk terime lg tersiksa ny hati sye skrg ni.. sye btol2 boleh dikate kn terlalu mnderita dgn keadaan skrg ni... sye rse ptah smgt tp sye ttap xnk bptus ase untuk die.. sye tahu xde org y lebih cinta kn die sbgai dlm ny cinta sye pade die skrg.. die seorang y baik sgt tp knape sume ni boleh berlaku... sgale pujuk rayu sye die dah xbrpe peduli.. ptut ke sye beri die mse sbulan? die btol2 akn tgal kn sye pade mse tu.. sye tahu.. sbb die jauh dimata sye skrg.. sye nk buatkn ssuatu y special untuk di9e tp sye mgagur.. kluarga sye susah untuk hantar sye temuduga kerja wlau p[on byk tmuduga y sye trime.. sye btol2 hilang smgt tp jiwa islam sye slmat kn sye dpd buat perkara y xdiingini wlau pon sye terdetik untuk lakukan pbuatan tu.. sye btol2 hilang smgt.. cinta sye pade die terlalu mndalam.. terlalu dalam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam Faiz Shah..

      Masalah adik, Kak Mirror dah jawab pada entry ini..
      sila klik link..

      Masalah Remaja

      Delete
    2. terima kasih kak atas reply akak.. sye dah sdaye upaye cube slamat kn hbgn kami :-) hari ni sye akn berjumpa die.. esok die akn balik ke kmpung kami.. kluarga dia dah tau sye nk dtg esok tp dia xtahu lg ttg hal ni..kluarga die nk tlong sye.. esok sgala jwpan die akn kembali atau tak akn trungkap.. sye dah buat solat hajat, tahajjud, dan istikarah.. siap bace doa pngasih dan hembus ke gambar dia lg :-P hati sye masih pade dia..doa kn saya esok.. moga hati ny lembut dan terbuka untuk mnerima sye :-) terima kasih

      Delete
    3. oh lupe jwb reply akak sye ni mmg hensem n kulit tu cerah la jugak cume sengkek je sbb msih mgagur=.= hehe puji diri la plak..haha.. otw ke sane sini cari kerja.. pape pn tlg doa kn saye sbb cinta sye pade die btol2 ikhlas ibubapa die mcm suke tgk sye :-P cume puan pnyer bdn je y msih keliru.. :-) bbir tsyum tp hati hnye Allah je y tahu.....thx sgt2 akak.. doakn sye berjaye meraih cinta dia ^^

      Delete
    4. Kalau dah begitu.. Kak Mirror doakan moga ada jodoh. Jika sebaliknya.. jgn bersedih hati, Allah ingin memberi yg lebih baik.


      Delete
  40. sye betol2 xnk hidup lg tanpe die disisi sye.. die btol2 dah xdpt dihilangkan lg dlm diri sye.. terlalu istimewa.. terlalu sye cintai.. die btol2 kkuatan sye slme ni.. sye sgup buat ape saje asal kn die ad bsame sye.. sye btol2 terseksa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ermm Miss pnat dh nk bg pndpt .. Haha .. Ermm .. Bg aku la .. Ko tnggalkan je dia dulu .. Aku fhm prasaa ko .. Ko tnggalkan dia sebulan or apa2 .. Ko berserah sungguh2 pada Alah .. Btol aq ckp .. Klo ada jodoh dan ketentuan .. Dia akan msg/call ko dlu .. Ko tnggalkan dia sbulan tnpa msg n call .. Diam je .. Bia dia rasa bgaimana khilgn ko .. Trus brhrp pada Allah dan jgn tnggl doa untk dia setiap slpas solat ..

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. Sorry Dik... terdelete plak komen ni. On9 pakai hp..

      Delete
    4. kalau die masih xterime aku esok aku akn lepas kn die :-) tp die akn sentiase ade dlm doa aku stiap hari.. aku dah buat sgale ny :-) skurg2 ny aku dah btol2 berusaha untuk pikat hati die smule.. moga aku diberikan kkuatan untuk lalui hdup aku y akn dtg tanpe ade die y slame 6 tahun ni stiap hari mbahagia kn aku.. msg aku, col aku, bjumpe, bermesra, bergurau,ketawa, bkongsi mslah, mnangis bersame,tatap mate sbame, sling senyum dan sbagai ny.. knangan y selama ny terpahat dlm hati aku y ikhlas cinta kn dia.. bile die dah ade zuriat bsame org lain.. biar die boleh bcerita pade anak2 dia y ade org lain y btol2 cinta kn dia..mgkin lebih dpd suami dia sdri.. sekian salam

      Delete
    5. Haha jgn la brsinetron dkat sni .. Aq pn brpglmn sme tp x smpai 6 thun .. Pling lme klo aq nk pn 5 thun then kwin .. Lme sgt tuu adess ... Cayokk

      Delete
    6. Alhamdulillah die dah terima aku.. aku xtahu sama ad die betul2 ikhlas atau pon kesian haha dan xtahu pon smpai bile akn bertahan... die kate die betul2 ikhlas.. xpe lah tu y penting lepas ni aku akn cbe bsabar tuk pupuk prsaan die kpd aku agar kuat mcm dulu2 mgkin lg kuat lg.. mgkin aku kne lebih bsabar dgn die lepas ni.. yela pkare y kita betul2 ingin kn mgkin susah nk dpt kn tp hasil ny y terpenting... Syukur Ya Allah beri kn beri kn aku kekuatan aku semula wlau pon kekuatan tu dth dpd mu ya Allah.. Terima kasih.. Tahajjud, Istikarah, hajat bsame doa :-) byk perkara y dipelajari.. lepas ni kne buang ego y tinggi sbb luka y kite igt kn kecik bile dipendam kite xsedar dah terlalu parah... hargai perempuan.. terima kasih Ya Allah.. misi memupuk cinta die bermula.. fokus cari kerja dan tamat kn hbgn ni.. sbgai suami isteri.. terima kasih semua.. terima kasih :-)

      Delete
    7. Syukur Alhamdulillah Dik..
      Allah beri peluang kedua. K.Mirror tumpang gembira.
      Moga cepat2 kawin. Aamiin.

      Delete
    8. Aq pon nak gak .. Adooyyy .. Ko jgn abai dia igt n .. Pling baik ko trus minang sbb .. Mmg klo dye ckp ptus lg .. Abs la ko .. Huhu

      Delete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...